Resultater og milepæle i DEFFs historie

Set i lyset af DEFFs relativt korte historie er der gennem samarbejdet blevet investeret stort i opgradering af bibliotekssystemer, digitalisering af kortkataloger og tidsskrifter. Der er skabt adgang til licensbelagte elektroniske ressourcer, udviklet søgesystemer og institutionelle arkiver. Der er etableret et indkøbssamarbejde med mere end 225 institutioner, der omsætter for over 135 mio. kr. årligt i forbindelse med køb af licenser til elektroniske tidsskrifter og databaser.

DEFF har fra sin eksistens som projekt 1998-2002 og permanent aktivitet derefter opnået en række bemærkelsesværdige resultater til gavn for brugerne af den danske fag-, uddannelses- og forskningsbibliotekssektor.

1998-2002 – Digitalisering af bibliotekerne

I denne periode blev der udviklet nye online kataloger over fysiske materialer, mens der blev sikret en migration fra trykte til digitale tidsskrifter med fjernadgang. Målsætningen med indsatsen var digitalisering af bibliotekerne med udgangspunkt i opgradering af de lokale bibliotekssystemer (Syddansk Universitetsbibliotek, Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og over hundrede andre biblioteker). I samme periode digitaliserede DEFF "katalogkasserne" (2,5 mio. katalogkort og 882.000 referencer). Dette dannede et væsentligt grundlag for bibliotek.dk.

Digitale materialer, forskningsregistrering og webarkivering

Benyttelsen af licenser var i starten begrænset til det fysiske bibliotek. I kraft af et fælles udviklet system til adgangsstyring kunne DEFF dog i 2002 give alle danske forskere og studerende adgang til de elektroniske tidsskrifter og databaser 24 timer i døgnet fra alle computere med internetopkobling. Fjernadgangen blev skabt vha. et system af proxy servere og ensartet anvendelse af LDAP-protokollen. Der er ligeledes sket en markant udvikling af licenssamarbejdet, hvor 3 ud af 4 lån i dag er digitale. Over 20 % af DEFFs bevilling blev i projektperioden anvendt til at støtte bibliotekernes indkøb af licenser.

Desuden er der blevet gennemført en række digitaliseringsprojekter, hvoraf enkelte bør nævnes:

  • Weilbach Kunstner Leksikon (37.500 kunstværker) 
  • Illustreret Tidende (58.000 sider og 4.000 billeder) 
  • Arkiv for Dansk Litteratur (150.000 sider) 
  • 8 danske kernetidsskrifter (240.000 sider og 25.000 artikler)

Sidstnævnte projekt bidrog til at fremhæve mangler i ophavsretsloven og til at bane vej for den udvidede aftalelicens, som blev implementeret i loven i 2009. DEFF forhandlede f.eks. mulighed for indscanning af videnskabelige artikler (Ohl. § 16. stk. b).

DEFF har også overtaget Den Danske Forskningsdatabase og videreudviklet den som registreringssystem og registrant over dansk forskning. Systemet blev især anvendt til forskningsregistrering på Danmarks Tekniske Universitet (Orbit systemet) og var inspirationen for PURE systemet. Det bør derudover tilføjes, at projekterne inden for webarkivering kom til at danne grundlag for høst og bevaring af den "danske" del af Internettet.

2003-2010 – Nye opgaver og nye services

I denne fase er DEFF bl.a. kommet tættere på forskningsprocessen. Særligt med fokus på forskningsregistrering med PURE, institutionelle arkiver, integreret søgning - herunder databrønd. Fokus er der også på Open Access, som vedrører aktiviteter, der har til formål at give fri adgang til forskningsresultater.

Projekterne inden for disse områder har bl.a. omfattet:

  • Konsolidering og videreudvikling af lokal autentifikation og implementering af CAS på flere universiteter
  • Pay-per-view administrationssystem – anvendes af 130 biblioteker i Bibliotekernes Netmusik
  • Fedora 1 og 2 – fælles udvikling med bl.a. Cornell University samt samarbejde med Atira
  • Udbredelse af PURE
  • Test af institutionelle arkiver
  • Bevaring af institutionelle arkiver - Pindar
  • Støtte til videnskab.dk
  • MILE-SWIM-Learning Objects WEB - Udvikling af studie- og informationskompetence
  • Edumedia – forprojekt om videoarkiver i samarbejde med DR, Forskningsnet og UNI-C
  • Mange e-læringsprojekter (f.eks. DELA – anvendelse af webservices i læringsmiljø)
  • UB-testen – test af informationskompetence
  • www.stopplagiat.nu/ - indsats mod plagiering
  • Open access rapporter og projekter

 

Denne side er kapitel 6 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010