Inspiration

Eksempler på projekter og aktiviteter i 2009

Projekter under Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker

I øjenhøjde med Danmarks børn

DRs børnekanal Ramasjang sender fra den 2. november 2009 en halv times oplysende og underholdende live tvprogram på alle hverdage året rundt fra Aalborg Hovedbibliotek. Aalborg bibliotekerne bidrager med research, formidling og koordinering med landets øvrige biblioteker.

Biblioteket spiller online

Projektets idé er både at undersøge muligheden for at skabe adgang til online spil og tilvejebringe en online udlånsplatform af spil. Samtidig skal projektet udvikle nye roller for biblioteket som facilitator for spilteknologier både for slutbrugere og for bibliotekerne.

Walking the library

I projektet udvikles metoder og værktøjer inkl. ny trackingteknologi til at måle, hvordan brugere udnytter brugspotentialer i fysiske biblioteksrum. Metoder og værktøjer skal efterfølgende kunne anvendes i alle biblioteker til at optimere biblioteksindretning og kvalificere biblioteksstatistik.

Børns biblioteker

I det nye samarbejds- og udviklingsgrundlag mellem folke- og skolebiblioteker er det fælles mål at styrke børns evner til at skabe, tolke og udveksle alle former for indhold i analoge og digitale medier. I projektet skabes en ny fælles professionsviden for ’børns biblioteker’, der skal danne udgangspunkt for samarbejde og arbejdsdeling i et nyt perspektiv mellem de to bibliotekstyper.

Formidlingens ABC for biblioteker

Der udvikles en række nye metoder og redskaber til formidling af indholdet i bibliotekets fysiske og digitale ressourcer. De nye metoder samles i projektets slutresultat Formidlingens ABC for biblioteker, en drejebog for formidling af ressourcernes indhold og organisering i bibliotekerne.

Læs mere om disse og andre projekter i Udviklingspuljens projektbank på udviklingspuljeprojekter.bibliotekog-medier.dk

Projekter og aktiviteter i DEFF

Fælles ERMS til licensadministration

Formålet med projektet er at skabe et gennemarbejdet beslutningsgrundlag for indførelse af et fælles Electronic Resource Management System (ERMS) til administration af elektroniske licenser. Forprojektet forventes at resultere i et udbud og senere implementering af et fælles ERMS.

Danske biblioteker i WorldCat

Projektet implementerer et samarbejde mellem danske biblioteker og biblioteksbasen WorldCat med eksport af danske bibliotekers beholdning til Worldcat. Idéen er både at sikre danske fordele og samtidig at Danmark deltager aktivt i internationalt samarbejde. Forskningsbibliotekerne får mulighed for at blive materialeleverandører til udenlandske biblioteker og dermed etablere udbyggede samarbejdsrelationer.

DanBib som ægte fælleskatalog

Formålet med projektet er at udvikle en fælles katalog rettet mod fag- og forskningsbibliotekerne. Arbejdet tilrettelægges som en iterativ udviklingsproces, der skal sikre at løsningen kan tilpasses og ændres undervejs. Hovedaktiviteterne indebærer implementering af datamodel og dataflows for fælleskatalogen og mulighed for katalogisering via centrale værktøjer eller via lokale bibliotekssystemmoduler.

Fælles bibliotekssystem til gymnasierne

Der udvikles en standardiseret teknisk platform til gymnasiebibliotekerne, herunder nyt bibliotekssystem. Løsningen tænkes i sammenhæng med øvrige systemer såsom administrative systemer, Learning Management Systemer og andre relevante perifere systemer.

Databrønd

Et databrøndskonsortium bestående af Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) og seks store forskningsbiblioteker har indgået en treårig aftale om udbud og drift af en databrønd for e-artikler og e-bøger

Brugerkaravane - Turen går til Brugerland

Projektets vision er at stimulere udviklingen af bibliotekers services, så de møder brugernes behov og opleves som relevante og umiddelbart tilgængelige samt som attraktive læringspartnere. Hensigten er at sætte alle deltagere i stand til at anvende et udvalg af brugerundersøgelser og at formidle dem til de kollegaer, der ikke deltog i turen, samt at sætte fokus på brugerlogikken.

Læs mere om disse og øvrige aktiviteter på www.deff.dk

Fotograf Bjarke Ørsted: Medarbejderne i Bibliotek og Medier

 

Denne side er kapitel 14 af 15 til publikationen "Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/beretning_ledermoede/2009/index.htm
© 2010