Open call til kulturprogram for det danske EU-formandskab 2025
Kunstområde :
Frist
- 16.12.2024, kl. 14:00
Ny tilskudsportal
Denne pulje søges igennem vores tilskudsportal med NemID. Søger du på vegne af en virksomhed, institution eller lignende, skal du benytte en medarbejdersignatur.
Hvem kan søge?
Puljen kan søges af danske kulturaktører på virksomheds-, institutions- eller organisationsniveau, der enten fagligt eller erhvervsmæssigt agerer i professionel sammenhæng. Ved professionel forstås for institutioner og organisationer, at deres hovedvirkefelt er inden for kunst og kultur.
Man kan søge som enkeltaktør eller som et konsortium bestående af flere aktører. Der skal angives en overordnet ansvarlig. Denne vil være ansvarlig for projektgennemførsel, budget og afrapportering.
OBS: Der vil blive givet ét tilsagn i puljen.
Er du berettiget til at søge?
Formelle krav:
- Det er et krav, at flere danske og europæiske kunstnere og aktører er en del af aktiviteterne.
- Det er et krav, at der er aktiviteter i både Øst- og Vestdanmark, her forstået som minimum flere aktiviteter på både Sjælland og i Jylland, hvor de centrale formandskabsaktiviteter finder sted.
- Det er et krav, at der planlægges minimum to større begivenheder.
Der kan søges til:
Der kan søges til projektgennemførelse og projektledelse. Tilskud til evt. projektledelse vurderes ud fra rimelige lønniveauer svarende til de statslige overenskomster for tilsvarende arbejde. Der kan søges op til 2,5 mio. kr.
Som koordinator og projektleder for programmet forventes man at:
- Udarbejde et grundkoncept/idé eller grundfortælling om programmet.
- Koordinere aktiviteter med egne og eksterne aktører og leverandører.
- Udarbejde et samlet programoverblik og kommunikere programaktiviteter sammen med Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.
- Afrapportere efter gennemførelse af kulturprogrammet, herunder evaluering af programmets rækkevidde og synlighed ift. målgrupper og beslutningstagere.
Ansøgeren eller ansøgerne kan anvende egne platforme til programelementer fx egen festival, venue eller scene etc.
Generelle kriterier:
Det skal efterstræbes, at kulturprogrammet lever op til de fire grundlæggende principper for samarbejdsaftalen mellem Udenrigsministeriet og Kulturministeriet:
- Aktiviteter skal være af høj faglig kvalitet i enhver henseende.
Ved høj faglig kvalitet forstås, at aktiviteterne skal kunne understøtte puljens formål.
For kunstnerisk og kulturfagligt indhold i projekter vil det indgå i vurdering af høj faglig kvalitet, at de udøvende, skabende eller deltagende kunstnere eller aktører er bredt anerkendte, fx modtagere af priser og legater eller har modtaget gode anmeldelser, og i deres virke er forankret og bliver præsenteret på professionelle platforme. For kunstområderne vil en vurdering af kvalitet tage udgangspunkt i Statens Kunstfonds kvalitetsbegreber for de enkelte kunstområder. - Aktiviteter skal være forankret i samarbejder mellem danske, lokale og internationale partnere, der bygger på gensidighed og lokal interesse.
- Aktiviteter skal sikre stærke netværk og partnerskaber, der rækker ud over den enkeltstående aktivitet og gerne med et langsigtet perspektiv.
- Aktiviteter skal sikre synliggørelse igennem målrettet kommunikation.
Hvad er formålet med ordningen?
Kulturprogrammet skal være med til at understøtte det danske EU-formandskab ved at sætte fokus på det europæiske kulturelle fællesskab, og styrke relationerne mellem danske og europæiske unge.
En aktør eller et konsortium af flere aktører inviteres til at udarbejde og koordinere et offentligt tilgængeligt kulturprogram under det danske EU-formandskab inden for budgetrammen på 2,5 millioner kr.
Programmet skal bestå af konkrete og offentligt tilgængelige kulturaktiviteter fx koncerter, filmvisninger, talks, debatter, workshops med både europæiske og danske kunstnere, ligesom også institutionelle samarbejder kan understøtte gennemførsel af programmet. Aktiviteterne skal have særlige tematiske nedslag med fokus på:
- Danske og europæiske unges møde om kulturen gennem aktiviteter, der involverer møder mellem danske og europæiske unge. Unge skal i denne sammenhæng forstås som aldersgruppen 15-25 år.
- Kunst og kultur som bærere af europæiske demokratiske værdier – fx ved at sætte fokus på kulturel mangfoldighed og fælles kulturarv
Sådan vurderes din ansøgning
- En vurdering af ansøgers evne til at koordinere de foreslåede aktiviteter baseret på tidligere virke.
- Bredden af aktiviteter i forhold til genre.
- Aktiviteternes rækkevidde.
- Aktiviteternes kommunikationspotentiale og kommunikationsplan.
- I hvilken grad kulturprogrammet faciliterer danske og europæiske unges møde om kulturen. I hvilken grad konceptet og aktiviteterne tydeligt relaterer sig til det europæiske kulturelle og værdimæssige fællesskab og brug af kunst og kultur som bærere af europæiske demokratiske værdier – fx ved at sætte fokus på den kulturelle mangfoldighed og fælles kulturarv.
Slots- og Kulturstyrelsen forbeholder sig ret til at dele ansøgningerne med andre myndigheder som en del af behandlingen.
Hvad skal ansøgningen indeholde?
Vi anbefaler, at du orienterer dig i ansøgningsformularen og har de nødvendige oplysninger klar, før du går i gang.
Du skal ansøge via Tilskudsportalen. Når du først har oprettet din profil på Tilskudsportalen, kan du til enhver tid tilgå ansøgningen og tjekke, om du har alle bilag og oplysninger med, inden du indsender ansøgningen.
Hvis du er fritaget for Digital Post eller grundet helt særlige forhold ikke kan anvende den digitale selvbetjeningsløsning, skal du skrive til post@slks.dk.
Følgende bilag skal vedhæftes ansøgningen:
- Projektbeskrivelse indeholdende et grundkoncept for kulturprogrammet med udgangspunkt i puljens krav og vurderingskriterier. Projektbeskrivelsen skal indeholde refleksioner om hvordan ansøger forventer at arbejde med ungemøder, fælleseuropæiske demokratiske værdier og inddragelse af danske og europæiske kunstnere og institutioner. Derudover bør ansøgningen indeholde en kort beskrivelse af ansøgers tidligere erfaring med at koordinere lignende aktiviteter, såvel som bekræftede eller ønskede samarbejdspartnere. Ift. de danske samarbejdspartnere skal det anskueliggøres, hvordan kulturprogrammet kan nå bredt ud i Danmark.
- Budget, inklusiv evt. medfinansiering.
- Overordnet tidsplan for projektet.
Økonomi
Vi udbetaler et evt. tilskud til den NemKonto, der er knyttet ansøgerens hoved-CVR-nummer.
Dit tilskud vil blive indberettet til SKAT, da vi har indberetningspligt. Det er uanset om og hvordan du skal beskattes af tilskuddet. Langt de fleste af vores tilskud bliver indberettet med AM-bidrag.
Tilskud udbetales så tæt som muligt på den startdato, der er angivet i ansøgningsskemaet. Du bør derfor afstemme startdatoen for dit projekt med den dato, hvor dine første udgifter for projektet falder.
Hvornår får du svar?
Du kan forvente svar på din ansøgning senest d. 19. december 2024. Svaret sendes i tilskudsportalen.
Hvis du får tilsagn/tilladelse/dispensation skal...
Hvis dit projekt for tilsagn gælder følgende betingelser:
- Det er et krav, at kommunikation af projektet afstemmes og koordineres med Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.
- Slots- og Kulturstyrelsen forbeholder sig ret til at gå i dialog med ansøgeren om forslaget.
Hvem vurderer ansøgningen
Styregruppen for samarbejdsaftalen mellem Udenrigsministeriet og Kulturministeriet vurderer ansøgningerne.