Bibliotekspenge for bøger - tilmelding

Du skal være tilmeldt biblioteksafgift for at kunne modtage bibliotekspenge. Når du har tilmeldt dig, vil du kunne modtage bibliotekspenge det efterfølgende år og årene fremefter. Bibliotekspenge for bøger kan udelukkende udløses af værker på folkebibliotekerne og/eller folkeskolens pædagogske læringscentre og af e-bøger og netlydbøger på eReolen.
Note:

OBS! For at tilgå ansøgningsskemaet skal du bruge enten Google Chrome eller Firefox som browser.

Frist

  31.12.2022, kl. 23:59

Hvem kan søge?

Forfattere, oversættere, illustratorer, fotografer, billedkunstnere og komponister, der har bøger eller litteratur indlæst på lydbånd mv, på folkebibliotekerne og folkeskolens pædagogske læringscentre og eReolen.

Du bliver ikke automatisk tilmeldt biblioteksafgift. Derfor skal du selv tilmelde dig, hvis du ønsker at få mulighed for at få del i den årlige udbetaling af bibliotekspenge. 

Hvem kan ikke søge?

 • Forfattere til fremmedsprogede værker.
 • Forfattere til bøger, hvor mere end halvdelen er fremmedsproget tekst.
 • Forfattere til bøger, hvor mere end halvdelen er oversat fra fremmedsprog.
 • Bidragydere til sangbøger og leksika, hvor bidragyderne ikke er nævnt i Nationalbibliografien.
 • Andre bidragydere (som fx redaktører el. faglige/sproglige bearbejdere).
 • Illustratorer, der kun har illustreret bogens omslag.
 • Bidragydere til aviser, tidsskrifter og årbøger.
 • Bidragydere til dvd.
 • Bidragydere til podcast

Hvad er formålet med ordningen?

Biblioteksafgiften er en kulturstøtteordning til dansk sprog og kultur med en årlig bevilling på finansloven, der har til formål at støtte forfattere, oversættere, illustratorer, fotografer, billedkunstnere og komponister, hvis bøger benyttes på Danmarks folkebiblioteker, folkeskolens pædagogiske læringscentre og eReolen.

Læs mere om:

Hvordan tilmelder jeg mig?

Du skal udfylde det elektroniske tilmeldingsskema til biblioteksafgift for bøger, som du finder her på siden. I skemaet skal du bruge NemID

Tilmeld dig kun én gang: For at kunne modtage bibliotekspenge skal du være tilmeldt biblioteksafgift inden udgangen af det forgangne år, dvs. du skal være tilmeldt senest 31. december 2021 for at kunne få del i bibliotekspenge, der udbetales i 2022 og årene frem.

Hvad hvis jeg skifter navn? Skriver du en ny bog under et andet navn, skal du ikke tilmelde dig igen, men blot sende os en besked om dit nye navn via. 'Send-besked'-funktionen 

Har du ikke et dansk CPR-nummer? Du kan få tilsendt et tilmeldingsskema uden CPR-nummer ved at sende en e-mail til litt@slks.dk.

Økonomi

Folketinget bevilger årligt godt 185 mio. kr. til udbetaling af bibliotekspenge for bøger.

Læs mere om dato for årets udbetaling, beløb øremærket bibliotekspenge, udbetalingsgrænser mv.

Hvornår får du svar?

Når du har udfyldt tilmeldingsskemaet, får du automatisk en kvittering på skærmen med et referencenummer. Du vil efterfølgende modtage en e-mail med din tilmelding vedhæftet. Får du ikke en kvitteringsmail, bør du kontakte os for at sikre, at din tilmelding er gået igennem. 

Bemærk at din tilmelding ikke går igennem, hvis du er tilmeldt i forvejen. Det skyldes at din tilmelding ikke skal fornys. Har du ændringer eller tilføjelser til dine forfatteroplysninger, fx navneændring, kan du give os besked om dette via. ’Send besked’-funktionen

Hvis du har tilmeldt dig senest 31. december 2021, vil du kunne indgå i beregningen af bibliotekspenge i 2022, og du vil høre fra os i forbindelse med udbetalingen 19. maj 2022. 

Når de årlige bibliotekspenge er fordelt, vil du modtage en opgørelse og særskilt en titelliste med vejledning i Digital Post. Det er vigtigt, at du gennemgår din titelliste grundigt for at sikre, at vi har fået alle dine titler med i beregningen.
OBS! Hvis du ikke får en titeliste i Digital Post, har vi ikke fundet dine bøger. Du skal straks give os besked via ’Send besked’-funktionen eller bruge skema til rettelse af titellisten. Skema til rettelse af titellisten

 

Ansøgningsskema som PDF?

Her på siden laves alle ansøgningerne elektronisk, men mange har glæde af at printe en PDF til at orientere sig i kravene, inden de når til udfyldelsen af den egentlige ansøgning. Men husk, at du ikke kan udfylde skemaet i hånden og aflevere det fysisk eller analogt.

Se ansøgningsskemaet i sin fulde længde (kan ikke udfyldes)

Opdateret 20. september 2022