Herning Højskole bliver nu fredet

Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede Herning Højskole, som er et fremragende eksempel på et fremsynet højskolebyggeri.

Den smukke pejsestue er som taget ud af 1960'erne. Foto: Anna Mette Exner, Arkitektur.
Pejsestuen på Herning Højskole

Herning Højskole opstod som følge af tekstilbranchens store fremgang efter 2. verdenskrig, og højskolen indgår som et væsentligt arkitektonisk element i bydelen Birk sammen med den fredede Angli-fabrik og Skulpturparken, der også er fredet. Nu har Slots- og Kulturstyrelsen besluttet også at frede Herning Højskole.

Herning Højskole - med det karakteristiske højhus - bliver fredet med det omgivende areal, der blev udformet af en af Danmarks fornemmeste havearkitekter C. Th. Sørensen. Højskolen blev opført i 1960-62 og blev oprindeligt til på baggrund af en idé fostret af de tre brødre og tekstilfabrikanter Aage, Mads og Knud Damgård. 

De tre Damgård-brødre ville med tekstilhøjskolen give deres unge medarbejdere mulighed for videre uddannelse og oplysning. 

Enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen Merete Lind Mikkelsen siger:

”Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet at frede Herning Højskole for at bevare den helt særlige fortælling om tekstilbranchen i Herning og Damgård-brødrenes ønske om at oplyse og udfordre deres medarbejdere og lokalsamfundet om ambitiøs arkitektur og kunst. Det 14-etager høje højhus, som rummer alle skolens elevværelser, er synligt langvejs fra og markerer sig spektakulært i det flade midtjyske landskab som et vartegn over tekstilfabrikanternes virke.

Både højhus og længer er robuste bygninger med en klar struktur og stærke rum. Derfor tror vi på, at den tidligere højskole kan finde en ny bæredygtig funktion i fremtiden, og at det vil være muligt at foretage tilpasning i bygningerne, også selvom fredningen betyder, at alle bygningsændringer fremover skal ske på den eksisterende arkitekturs præmisser.”

Arkitekterne Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen tegnede højskolen med et højhus, der ses vidt omkring, mens undervisning og lærerboliger var i de lave længer, der passer ind i det flade, åbne landskab omkring Herning.

Som helhed har skolen et rent, enkelt og rustikt udtryk, som videreføres og udvikles i de senere tilføjelser – den sekskantede teaterbygning og musikbygningen. 

Kunstværker er en del af arkitekturen

Indvendigt er Herning Højskole præget af den samme enkelhed som i det ydre, og i forhallen danner de ubehandlede vægge og lofter baggrund for kunstneren Paul Gadegaards farvestrålende installationer, der blev skabt specielt til Herning Højskole.

Alle højskolens rum er harmoniske og velbelyste, og tanken bag bygningerne kommer tydeligt frem: At danne en fri baggrund for hvert enkelt elevs kreative udfoldelser. Fra alle højhusets elevværelser er der en storslået udsigt over landskabet.

Teaterbygningen og musikhuset viser, at Herning Højskole sidenhen udviklede sig til en højskole med særligt fokus på drama. Teaterbygningens multifunktionelle rum kunne i tidens ånd også anvendes til gymnastiksal eller omdannes til et stort mødelokale.

Læs afgørelsen (pdf) 

Yderligere oplysninger:

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Siden er sidst opdateret: 18.06.2018


Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.

”På slks.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, samle statistik og huske dine indstillinger. Ved at klikke på "Accepter cookies" godkender du dette.
Du kan sige nej tak ved at klikke her.

Læs mere om Slots- og Kulturstyrelsens cookiepolitik

(dialogboks slutter)