Søndermarken

- en romantisk landskabshave

Folkepark med eksempler på romantikkens fascination af det fremmede
Søndermarken blev omlagt til en romantisk landskabshave i slutningen af 1700-tallet. Haven rummer stadig flere eksempler på romantikkens fascination af det fremmedartede og dramatiske bl.a. en norsk bjælkehytte og en kildegrotte. Søndermarken er dog i dag mest af alt en folkepark, som gennem tiden har dannet ramme om mange små og store begivenheder.

Et offentligt samlingspunkt

Søndermarken har været åben for offentligheden siden 1852. Engang lagde de store plæner græs til både politiske forsamlinger og demonstrationer. I dag bruges plænerne til fx gratis filmoplevelser og skoleidrætsdage.

Det kan du bl.a. opleve

I Søndermarken kan du også opleve Mindehøjen, som er rejst af udvandrede dansk-amerikanere, og cisternerne, som engang var vandbassiner, der sikrede københavnerne rent vand.

Mindehøjen bliver åbnet for offentligheden hvert år på USAs nationaldag den 4. juli, mellem kl. 11.00 - 19.00. 

I perioden 18. maj til 21. september afholder Bakkehusmuseet omvisninger søndage i lige uger kl. 15. 

Naturen midt i storbyen

I Søndermarken kan du opleve naturen midt i storbyen. Her er vilde planter, insekter i det lange græs og ugler i de gamle træer. Dette understøttes af Naturvejledningen som har til huse i Norske Hus. Mange mennesker kommer hver dag i Søndermarken for at løbetræne, lufte hunden eller blot gå en tur i det bakkede og skovfyldte landskab.

Aktiviteter i Søndermarken

Søndermarken er anlagt med bakker , skovpartier og små seværdigheder i romantisk stil. Bl.a. kan du finde en norsk bjælkehytte, en kildegrotte og en mindehøj. Haven bruges af byens borgere til spadsereture, picnics og motion.

Motionsrute

Ruten er 2,5 km, hvor interaktive lysarmaturer følger dig på din løbetur rundt i haven. På ruten er der tre aktivitetspladser.

Cisternerne i Søndermarken

Danmarks eneste drypstenhule. Cisternerne danner ofte ramme om kunstudstillinger og forskellige arrangementer.

Åbningstider: tirsdag - søndag kl. 11-17

Opdateret 24. februar 2020

Fakta

Areal: 32 hektar 
Stilart: Romantisk landskabshave

Åbningstider
Søndermarken er åben hver dag året rundt.

Ordensregler 
Se ordensreglerne for Søndermarken

Kort 
Se kort over haven her 

Arrangementer

Hold dit arrangement i haven. Læs mere her