"Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot"

Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen har i fællesskab givet "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" i Sønderjylland et løft, så køkkenhaven kan blive et yndet turistmål for både lokale og turister fra ind- og udland.


Velkommen i "Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot"

I 2015 besluttede Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen, at den gamle køkkenhave ved Graasten Slot i Gråsten skulle omdannes til en ny attraktion i Sønderjylland til glæde for lokalmiljøet og turister fra ind- og udland, der lægger vejen forbi Graasten Slot og Graasten Slotshave. Den Kongelige Køkkenhave blev indviet af H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte fredag den 24. juli 2020.

Køkkenhaven ved Graasten Slot har ikke før været åben for offentligheden, men fremover byder Den Kongelige Køkkenhave nu gæster indenfor, så man kan opleve et væld af urter, frugttræer, buske med bær og blomster.

Som en del af det nye koncept for Den Kongelige Køkkenhave bliver det nu muligt at købe frisk frugt og grøntsager i en gårdbutik, spise frokost i køkkenhavens café, og skoleklasser kan blive undervist i havebrug og lære en masse om vejen fra den fede jord til et indbydende bord.

Kongefamilien har i årtier tilbragt en stor del af sommeren på Graasten Slot, hvor køkkenhaven har fungeret som produktionshave og leveret frisk frugt og grønt til det kongelige køkken.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Graasten Slot og Graasten Slotshave. Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot bliver drevet som et partnerskab bestående af Sønderborg Kommune, lokale foreninger, frivillige og Slots- og Kulturstyrelsen.


Dyk ned i projektet

Liv i køkkenhaven

Siden Dronning Ingrids tid på Graasten Slot har aktiviteten i den kongelige køkkenhave været neddroslet, og i de senere år har blot en femtedel af den i alt 7500 kvadratmeter store køkkenhave været opdyrket og beplantet. Nu bliver "Den Kongelige Køkkenhave" igen en livlig og smuk køkkenhave, som får en helt ny betydning i lokalsamfundet og i Sønderjylland.

I den nye køkkenhave er der blandt andet blevet skabt en ny urtehave og et gartneri, hvor de allerbedste produkter bliver dyrket og forædlet til gavn for køkkenhavens gæster, der får mulighed for både at smage på frugt og grønt i køkkenhavens café, Det bliver også muligt at købe produkter fra haven, så man kan tilberede et kongeligt måltid, når man kommer hjem i sit eget køkken. 

I "Den Kongelige Køkkenhave" kan man dufte til et væld af urter som for eksempel kvan og vietnamesisk mynte, buske med alskens bær som brombær, hindbær og stikkelsbær, farverige stauder og en skov af frugttræer, der vokser i espalier. For første gang i årtier vil det særlige Gråstenæbletræ også kunne opleves i de kongelige omgivelser, for der er plantet rigtig mange Gråstenæbletræer, der findes i to sorter. 

Masser af aktiviteter

"Den Kongelige Køkkenhave" bliver skueplads for en bred vifte af udendørsaktiviteter med gartnerfaget i højsædet, hvor haveinteresserede i alle aldre kan blive klogere på, hvordan man dyrker en køkkenhave, så man kan høste både frugt og grønt.

Det er planen, at køkkenhaven skal kunne anvendes til undervisning af både børn og voksne, og frivillige og lokale kræfter skal være med til at udvikle og drive forskellige aktiviteter og events, som gør haven til et samlingspunkt i lokalområdet.

I forbindelse med projektet er der opført en række nye bygninger, der skal gøre "Den Kongelige Køkkenhave" i bedre stand til at servicere havens mange gæster. Den gamle gartnerbygning er blevet ombygget og indrettet som velkomstbygning med plads til butik, café og toiletter. I butikken kan man købe planter, urter, grøntsager og frugt, og i caféen er der mulighed for at spise en frokost produceret af frugt og grønt fra "Den Kongelige Køkkenhave".

Der er også blevet bygget et nyt drivhus op ad velkomstbygningen, hvor der er god plads til udeservering og arrangementer, og om vinteren kommer drivhuset til at huse køkkenhavens mere sarte planter.

Et spritnyt paradehus har også set dagens lys i "Den Kongelige Køkkenhave", og det kommer også til at blive brugt som overvintringssted for havens planter, mens det resten af året bliver et åbent værksted og samlingspunkt for mange af havens aktiviteter. Det er også her, at der er blevet skabt et dejligt fællesareal med god plads til undervisning af skoleklasser og større grupper af gæster.

Til gartnerne og de mange nye medarbejdere fra Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske tilbud "Væksthuset", der fremover kommer til at arbejde tæt sammen, er der blevet opført nogle dejlige mandskabsfaciliteter med varmestue og værksteder, så der kan arbejdes i haven året. Medarbejderne fra "Væksthuset" vil både stå klar i butikken og arbejde i træværkstedet, mens et team med grønne fingre hjælper til i køkkenhaven.

Bedre adgang for alle

I projektet er der blevet arbejdet målrettet med tilgængelighed, og derfor er både køkkenhaven og de nye bygninger gjort mere tilgængelige for alle og indrettet med fokus på alle typer af brugere uanset fysiske, psykiske eller sociale udfordringer.

Som en del af projektet er adgangsforholdene til "Den Kongelige Køkkenhave" også blevet forbedret, og der er etableret nye parkerings- og afsætningspladser for biler og busser tæt ved Gråsten. Der er også blevet lagt et fortov, som går fra parkeringspladsen til køkkenhaven, og der er blevet bygget en ny afsætningsplads for busser og parkering for handicapbiler tæt ved køkkenhaven.

Stærke kræfter bag haven

Et stærkt, lokalt engagement og forankring er en vigtig del i realiseringen af de forskellige initiativer, som "Den Kongelige Køkkenhave" omfatter, hvor også frivillige foreninger og skoler vil blive tilbudt at blive en del af aktiviteter og events i haven.

Netop det lokale engagement skal bidrage til også at sikre projektets bæredygtighed både økonomisk og socialt, mens den generelle drift af "Den Kongelige Køkkenhave" sker i et partnerskab mellem Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen. 

Økonomi og baggrund

Bygherre og projektering af Køkkenhaven: Slots- og Kulturstyrelsen.
Entreprenør: OK Nygaard A/S
Anlægsperiode: Foråret 2019 og foråret 2020.
Køkkenhavens areal: 7.500 kvadratmeter.

Bygherre for bygninger: Slots- og Kulturstyrelsen.
Totalrådgiver: P+P arkitekter.
Entreprenør: SIB Byggeri A/S
Bygningsareal: Samlet knap 800 kvadratmeter inklusive ombygning af den hidtidigede gartnerbygning.

Bygherre for adgangsforhold og vejomlægninger: Sønderborg Kommune.
Entreprenør: Otto Chrestensen A/S
Totalrådgiver: Rambøll A/S.

Den samlede økonomiske ramme for projektet er kr. 22.630.000 der blandt andet er finansieret gennem fondsdonationer fra Bitten og Mads Clausens Fond, Louis Hansens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden, Elsass Fonden og Sydbank Fonden. Både Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune bidrager økonomisk til projektet.  

Download billeder fra "Den Kongelige Køkkenhave"

Her kan du finde billeder fra "Den Kongelige Køkkenhave", som må benyttes frit ved kreditering af Slots- og Kulturstyrelsen. 

Download billeder 

Åbningstider i Den Kongelige Køkkenhave

"Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot" åbner for sæsonen 2021 lørdag den 1. maj.

MAJ MÅNED
I maj måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

JUNI, JULI OG AUGUST MÅNED
I højsæsonen fra den 1. juni til den 31. august er butikken og caféen åben alle dage fra kl. 10.00 til 17.00.

SEPTEMBER MÅNED
I september måned er butikken og caféen åben torsdage, fredage, lørdage og søndage fra kl. 10.00 til 17.00.

Fra åbningsdagen den 1. maj og frem til den 30. september er der adgang til Den Kongelige Køkkenhave gennem porten alle hverdage fra kl. 08.00 til 17.00. Vær opmærksom på, at butikken og caféen har andre åbningstider.

Uden for sæsonen, hvor butikken og caféen har lukket, er der på hverdage adgang til Den Kongelige Køkkenhave i dagtimerne fra kl. 08.00 til 15.00, mens gartnerne er på arbejde.
I perioder, hvor butikken og caféen har lukket, vil der stadig være mulighed for at besøge Paradehuset, væksthusene og resten af den smukke køkkenhave.

Information om Corona-restriktioner

I Den Kongelige Køkkenhave ved Graasten Slot gælder myndighedernes regler i forhold til forsamlingsforbuddet og de gode regler om afspritning af hænder, håndvask og afstand.

Vi beder om, at havens gæster viser hensyn til hinanden og medarbejdere i køkkenhaven, holder god afstand og følger anvisningerne på havnes skilte og fra havens medarbejdere.