Kulturelt Venskabsår
Danmark - Tyskland 2020

I 2020 markeres Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 gennem en række kulturudvekslingsaktiviteter i Danmark og Tyskland. Det sker gennem udstillinger, koncerter, teater, debatter, kunstneriske projekter samt kulturturisme.


Begivenheder i Tyskland under Venskabsåret 2020

MAJ

Aarhus

 • AFLYST (Ny dato i august og september): Always together - mostly happy. En udstilling i Aarhus og Hamborg, der består af værker af 14 unge danske og tyske samtidskunstnere.

Berlin

Brandenburg

 • AFLYST: Haderslev drengekor afholder koncert i dom zu Brandenburg d. 13 maj 2020. Der opføres værker af J. Brahms, A. Bruckner og M. Bojesen. Koret er grundlagt og dirigeres af Henrik Skærbæk Jespersen.

Greifswald

Hamborg

 • Live Art for Børn gæster den transgenerationelle festival: Transgeneratoren Festival 23. - 31. maj. De samarbejder om 5 projekter inden for Performance art, Musik og Billedkunst. Læs mere om Transgeneratoren Festival

Kiel

Leipzig

 • AFLYST (Ny dato vil blive annonceret): Koncert med ensemblet Carion i sammenspil med den tyske pianist Matthias Kirschnereit i Salles de Pologne. Læs mere om ensemblet Carion

München

Padborg

Stuttgart

 • Finder ikke sted som planlagt, men en virtuel udgave planlægges: Animation Production Days afholdes i Stuttgart d. 6. - 8. maj

Weissenhäuser Strand

 • AFLYST (Festivalen udsættes til 30. og 31. maj 2021): Fehmarnbelt Days finder sted den 17. og 18. maj. Fehmarnbelt Days tilbyder en platform, hvor borgere, erhvervslivet, politikere, organisationer og forskere fra den voksende Fehmarnbelt-region kan udveksle idéer og erfaring, og diskutere centrale spørgsmål. 

JUNI

Berlin

 • AFLYST (Ny dato i 2021): Symposium om "Residential Living" i forbindelse med festivalen "Women in Architecture". 

Flensborg

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i "Fest der Freundschaft". Projektet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Haderslev

 • Opsætning af William Shakespeares teaterstykke Romeo og Julie. Stykket opføres efterfølgende på en række slotte på begge sider af den dansk-tyske grænse. Teaterstykket er en del af Det Danske Præsidium for Genforeningen. Læs mere om Genforeningen 2020

Hamborg

Kruså

 • Kreis SportVerband, SL-FL, DGI, Deutscher Jugendverband für NordSchleswig, Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger afholder dansk-tysk sportscamp i Kruså-hallerne. Campen er en del af programmet i Genforeningen 2020

München

Slesvig

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i dansk-tysk musikskoledag. Projektet er en del af programmet for Genforeningen 2020.

Stuttgart 

 • AFLYST (Udsat til juni 2021): Schöne Aussicht - festival for scenekunst for børn og unge med deltagelse af udvalgte danske og tyske kunstnere. 

JULI

Berlin

Boldixum, Föhr 

Bordesholm

Flensborg

 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres musik af Carl Nielsen mf. af Martin Grubinger, Schleswig-Holstein Festival Orchestra og Andris Poga som dirigent. Det foregår i Deutsches Haus den 17. juli. Køb billet.

Glücksburg

Hamborg

 • MS Artville, Festival for urban arts præsenterer Thomas Dambos "Happy Wall", som oprindeligt blev udstillet på Roskilde Festival i 2015. Muren består af 23 moduler og 3500 Pixels i 12 forskellige farver. Læs mere om MS Artville festivalen og Happy Wall.

Kiel

Kletkamp

Lübeck

Meldorf

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Sidste forestilling den 31. juli.

Nusse

 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres Schätze der Welt med musik af Vivaldi, Grieg, Nielsen og Piazzolla af Kottos Kvartetten. Det foregår i Nusse Kirke den 10. juli. Køb billet.

Plön

Reinbek

Schenefeld

Stade 

AUGUST

Bad Segeberg

Bordesholm

Flemhude

Flensborg

 • Fejring af Slesvig-Holsten regionen i Flensborg. Byder blandt andet på dansk-tysk gudstjeneste, ceremoni i Deutschen Haus og en Burgerfest i det centrale Flensborg. Støttet af Landesregierung og Landtag Schelswig Holstein.
 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres musik af Carl Nielsen Bine Bryndorf på orgel og Sønderjysk Pigekor. Det foregår i St. Marienkirke den 27. august. Køb billet.
 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres musik af Carl Nielsen og Brahms af DR Symfoniorkester. Det foregår i Deutsches Haus den 14. august. Køb billet.

Föhr, Alkersum

 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres Skandinavisk kammermusik af Nordic String Quartet og Marthe Husum på violin. Det foregår på Museum Kunst der Westküste den 3. august. Køb billet.

Föhr, Nieblum

Glückstadt

Hamborg

Haseldorf

Kiel

 • AFLYST: Det Kongelige Kapel opfører værker af Weber, Mendelssohn og Nielsen i forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival. Solisterne er Sabine Meyer og Reiner Wehle og koncerten dirigeres af Alexander Vedernikov. Det foregår på Kiel Slot den 10. august. 
 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival opføres kormusik af Carl Nielsen af Anne Michael på orgel og NDR Kor. Det foregår i St. Nikolai Kirke den 13. august. Køb billet.
 • AFLYST: I forbindelse med Slesvig Holsten Musik Festival afholdes Carl Nielsen Festkoncert med Blum & Haugaard Ensemble, Odense Symfoniorkester og Henrik Vagn Christensen som dirigent. Det foregår op Kiel Slot den 16. august. Køb billet.

Lübeck

Plön

Pronstorf

Reinbek

Rendsburg, Büdelsdorf

Rødekro

Slesvig

Sønderborg

Tønder

 • Dansk/tysk workshopfestival dagen før Tønder Festival som et særligt tilbud for unge. Workshoppen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Wöhrden

Wotersen

Wulfshagen

SEPTEMBER

Flensborg

 • I forbindelse med 250 året for Bertel Thorvaldsen, afholder Museumsberg Flensburg et foredrag med Margrethe Floryan torsdag den 3. september og et med Kathrine von Holst den 27. september. Nærmere information annonceres løbende.

Hamborg

Horsens

 • 3-dages seminar om forskelle og ligheder i dansk og tysk scenekunst for børn og unge med deltagelse af tre danske og tre tyske Børne- og ungdomsteatre. Sammen deltager de i Horsens Teaterfestival der finder sted 18. - 20. september.

Köln

OKTOBER

Hamborg

Kiel

Köln

Lübeck

München

NOVEMBER

Berlin

Bonn

 • Børnelitteraturfestivalen "Käptn Book - Rheinisches Lesefest" - med åbningsfest i Bundeskunsthalle Bonn og Workshops for litteraturformidlere. Læs mere om Rheinisches Lesefest

Köln

Lübeck

München

DECEMBER

Köln

München

Aktuelle begivenheder

"Werke und Tage" – Smykkesamlingen til München

Den 10. marts åbnede udstillingen Werke und Tage på Staatsliche Antikensammlungen und Glyptothek i München. Udstillingen i München er en dialog-udstilling, hvor smykker og objekter fra antikken udstilles side om side med danske smykker fra Statens Kunstfonds Smykkesamling. Se udstillingskatalog 

Smykkesamlingen i sin helhed tæller ca. 340 smykker. Siden 1978 har Statens Kunstfond indkøbt smykker af de mest anerkendte og eksperimenterede smykkekunstnere i Danmark. Smykker fra samlingen kan lånes af alle borgere i Danmark, hvis smykket skal bæres til en officiel anledning, hvor låneren har en rolle. Til dagligt kan smykkesamlingen ses på Museet på Koldinghus, hvor den siden september 2019 er permanent udstillet.

Fra smykkesamlingen er udvalgt 78 smykker af den danske smykkekunstner og med-kurator Mette Saabye. Dertil kommer 25 smykker af danske, nulevende kunstnere, der ikke er del af smykkesamlingen. 

Udstillingen er finansieret af Statens Kunstfond, Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design, samt Staatsliche Antikensammlungen und Glyptothek. Udenrigsministeriet og Kulturministeriet har ydet et tilskud.

Udstillingen er åbent til 30. august


Kunstnergruppen RIIMFAXE udstiller ”GRÆNSGÄNGER” på Handelskammer Hamburg.

RIIMFAXE blev grundlagt for 50 år siden, da kunstnere fra Fyn gik sammen om at danne et udstillingssamfund. I midten af 1970’erne blev dette udstillingssamfund internationalt, og består i øjeblikket af 13 medlemmer fra Danmark, Tyskland og Sverige.

Udstillingen i Handelskammer Hamburg i anledning af ”Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020”, viser gruppens brug af forskellige kunstneriske positioner med skulptur, maleri, grafik, fotografering og tekstilarbejde.

Udstillingen kører fra 29. januar til 6. marts 2020. Læs mere RIIMFAXE og udstillingen

Baggrund og fakta

Læs mere om Venskabsåret 2020

Den danske og tyske regering har udarbejdet en fælles baggrundsinformation om Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020.

Her kan du læse om de overordnede strategiske pejlemærker for venskabsåret, få presseinformation samt læse mere om 13 store signaturprojekter både i Tyskland og i Danmark.
Danmark-Tyskland Kultur 2020

De danske aktiviteter i Tyskland

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland og Slots- og Kulturstyrelsen er ansvarlige for de danske kulturaktiviteter i Tyskland. Statens Kunstfond, Det Danske Filminstitut, Sekretariatet og Præsidium for Genforeningen 2020 støtter ligeledes en lang række aktiviteter, som bidrager til samarbejder mellem danske og tyske kulturaktører.

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland formidler de danske kulturaktiviteter i Tyskland på tysk.

De tyske aktiviteter i Danmark

Goethe-Institut Dänemark og den Tyske Ambassade i Danmark er ansvarlige for de tyske kulturaktiviteter i Danmark.

Goethe-Institut Dänemark formidler de tyske kulturaktiviteter i Danmark på dansk

Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer til Venskabsåret Danmark-Tyskland

Venskabsårets Logo

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020s logo kan downloades via nedenstående link. For at kunne arbejde professionelt med logopakkens indhold, er det nødvendigt at anvende tilsvarende software.

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 logopakke

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.

På slks.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, samle statistik og huske dine indstillinger. Ved at klikke på "Accepter cookies" godkender du dette.

(dialogboks slutter)