Kulturelt Venskabsår
Danmark - Tyskland 2020

I 2020 markeres Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 gennem en række kulturudvekslingsaktiviteter i Danmark og Tyskland. Det sker gennem udstillinger, koncerter, teater, debatter, kunstneriske projekter samt kulturturisme.


Begivenheder i Tyskland under Venskabsåret 2020

JANUAR

Frankfurt am Main

Berlin

 • Nordisches Design: "Die Antwort aufs Bauhaus" på Bröhan Museum.
 • De nordiske Ambassaders 20.års-jubilæum i Berlin fejres med udstillingen Ocean Dwellers".
 • Den danske Ambassade i Berlin præsenterer et udvalg af Ib Monrad Hansens værker og sætter fokus på den i Tyskland mindre kendte kunstner.
  Læs mere om Ib Monrad Hansens værker
 • Konferencen "GRENZ/RAUM -GRÆNSE/REGION. Dänisch-deutsch Geschichte(n). Eksperter fra Danmark og Tyskland drøfter vores fælles grænse og fælles historie(r). Støttet af Det Danske Præsidium, Genforeningen.
 • Den danske ambassade i Berlin præsenterer forskellige former for grafisk tryk udfærdiget af danske kunstnere på Niels Borch Jensen trykværksted i København. Disse tryk indgår i udstillingen Borch Editions: 40 Jahre Druckwerkstatt. Eliasson - Kirkeby - Tal R - Tovborg - Danh Vo

Hamborg

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Premiere den 21. december.

København

 • Konference "Handlungsspielraume und Narrative in der deutsch-dänischen Grenzregion seit 1920". Konferencen er støttet af Det Danske Præsidium for Genforeningen 2020.
 • Åbningsgalla for Genforeningen 2020 afholdes i Det Kongelige Teater den 10. Januar. Åbningen er en del af programmet i Genforeningen 2020.
 • Topmøde mellem den danske og tyske musikbranche arrangeret af MXD, VEGA og Reeperbahn Festival. De første fire danske navne på festivallen offentliggøres d. 25 januar på spillestedet VEGA. Læs mere om koncerten på VEGA.

FEBRUAR

Frankfurt am Main

Berlin 

 • Nordisches Design: "Die Antwort aufs Bauhaus" på Bröhan Museum.
 • Berlinalen 2020. Med deltagelse af Screen Talents Europe, Nordic Film Composers Days og Nordic Film Commission. Læs mere om Berlinalen
 • Den danske Ambassade i Berlin præsenterer et udvalg af Ib Monrad Hansens værker og sætter fokus på den i Tyskland mindre kendte kunstner. Læs mere om Ib Monrad Hansens værker
 • Netværksarrangement for unge talenter i filmbranchen i forbindelse med Berlinalen i samarbejde mellem den danske ambassade Berlin og Screen Talents Europe. Læs mere om Screen Talents Europe  

Hamborg 

Kiel

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 13. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Eckernförde

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 20. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Schleswig

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 27. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Nürnberg 

 • Panoptikum - festival for scenekunst for børn og unge med deltagelse af udvalgte danske og tyske kunstnere. 

MARTS

Hamborg

Frankfurt am Main

Berlin

München

Leipzig

Kiel

 • Ungdomstopmøde 2020 mellem grænseforeningens Ungdom og Junge Europäische Föderalisten afvikles som en dansk-tysk ungdomspolitisk konference over flere dage og løber af staben i Landdagen og senere på Christiansborg i Danmark. Ungdomstopmødet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Flensborg

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 5. marts 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Apenrade

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 12. marts 2020.  Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Haderslev

Sønderborg

 • Grænser, der forbinder! SDU Sønderborg afholder workshop om grænsedragningen for danske og tyske gymnasieelever i Alsion."Human atlas of CO-existence". UngDanmarks forårssamling hvor unge fra flertals- og mindretalsbefolkningen skal reflektere over sameksistens under temaet 'Genforeningen'. Workshoppen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

APRIL

Frankfurt am Main

München

Aarhus

 • I samarbejde med Aarhus Universitet afholdes konferencen MatchPoints 2020 om dansk-tyske forhold.
 • STEGREIF.orchester gæster MatchPoints konferencen i Aarhus med det musikalske indslag: "BE:FREE - A European Symphony - Connecting European Clutures through Beethovens 9th Symphony". Læs mere om STEGREIF.orchester

Berlin

Kiel

Rendsburg

Holbæk

Hamborg

 • Festivalen Klangfest 25. - 27. April 2020 får besøg af Thomas Sandberg, som laver en produktion for børn i samarbejde med danseren Franklyn Kakyrie i Kampnagel. Læs mere om Klangfest 

MAJ

Greifswald

München

Aarhus

 • Always together - mostly happy. En udstilling i Aarhus og Hamborg, der består af værker af 14 unge danske og tyske samtidskunstnere.

Berlin

Leipzig

Kiel

Padborg

Stuttgart

 Brandenburg

 • Haderslev drengekor afholder koncert i dom zu Brandenburg d. 13 maj 2020. Der opføres værker af J. Brahms, A. Bruckner og M. Bojesen. Koret er grundlagt og dirigeres af Henrik Skærbæk Jespersen.

Hamborg

 • Live Art for Børn gæster den transgenerationelle festival: Transgeneratoren Festival 23. - 31. maj. De samarbejder om 5 projekter inden for Performance art, Musik og Billedkunst. Læs mere om Transgeneratoren Festival

JUNI

Hamborg

München 

Berlin

 • Symposium om "Residential Living" i forbindelse med festivalen "Women in Architecture". 

Stuttgart 

 • Schöne Aussicht - festival for scenekunst for børn og unge med deltagelse af udvalgte danske og tyske kunstnere. 

Flensborg

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i "Fest der Freundschaft". Projektet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Schleswig

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i dansk-tysk musikskoledag. Projektet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Kruså

 • Kreis SportVerband, SL-FL, DGI, Deutscher Jugendverband für NordSchleswig, Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger afholder dansk-tysk sportscamp i Kruså-hallerne. Campen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Haderslev

 • Opsætning af William Shakespeares teaterstykke Romeo og Julie. Stykket opføres efterfølgende på en række slotte på begge sider af den dansk-tyske grænse. Teaterstykket er en del af Det Danske Præsidium for Genforeningen.
  Læs mere om Genforeningen 2020 

JULI

Lübeck

Berlin 

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Sidste forestilling den 31. juli.

Hamborg

 • MS Artville, Festival for urban arts præsenterer Thomas Dambos "Happy Wall", som oprindeligt blev udstillet på Roskilde Festival i 2015. Muren består af 23 moduler og 3500 Pixels i 12 forskellige farver. Læs mere om MS Artville festivallen og Happy Wall.

AUGUST

Lübeck

Tønder

 • Dansk/tysk workshopfestival dagen før tønderfestival som et særligt tilbud for unge. Workshoppen er en del af programmet i Genforeningen 2020. 
  Læs mere om Genforeningen 2020

Flensborg

 • Fejring af Slesvig-Holsten regionen i Flensborg. Byder blandt andet på dansk-tysk gudstjeneste, ceremoni i Deutschen Haus og en Burgerfest i det centrale Flensborg. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Kiel

Hamborg

 • MS Artville, Festival for urban arts præsenterer Thomas Dambos "Happy Wall", som oprindeligt blev udstillet på Roskilde Festival i 2015. Muren består af 23 moduler og 3500 Pixels i 12 forskellige farver. Læs mere om MS Artville festivallen og Happy Wall.
 • International Sommerfestival den 5. - 23. AUGUST 2020 i Kampnagel med deltagelse af danske kunstnere inden for eksperimentiel musik- og mediekunst. Læs mere om Somerfestival i Kampnagel

SEPTEMBER

Hamborg

Köln

Horsens

 • 3-dages seminar om forskelle og ligheder i dansk og tysk scenekunst for børn og unge med deltagelse af tre danske og tre tyske Børne- og ungdomsteatre. Sammen deltager de i Horsens Teaterfestival der finder sted 18. - 20. september.

OKTOBER

Köln

Kiel

Lübeck

Hamborg

NOVEMBER

München

Berlin

Köln

Lübeck

DECEMBER

Köln

München

Aktuelle begivenheder

Hans Abrahamsens opera "Snedronningen" i München

Få uger efter verdenspremieren i København har den bayerske statsopera den 21. december 2019 premiere på den engelske version af Snedronningen, hvor sopranen Barbara Hannigan - som inspirerede Abrahamsen til at komponere denne opera - overtog rollen som Gerda for første gang. Instruktøren Andreas Kriegenburg iscenesætter Snedronningen, som en rejse ind i den inderste del af menneskesjælen.

I forbindelse med opførelsen af Snedronningen den 4. januar i München er den tyske Staatsminister Bernd Sibler vært ved en reception for at markere lanceringen af Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020. I receptionen deltager HKH Prinsesse Benedikte samt formand for Statens Kunstfond Michael Bojesen. 

Snedronningen opføres 4 gange på Bayerischer Staatsoper. Sidste gang er 20. juli 2020.
Se mere på Bayerische Staatsoper.


Quanga - Die Geschichte Grönlands Als Graphic Novel

Udstillingen "Quanga" åbner på Frankfurts arkæologiske museum d. 10 december. Den grønlandske illustrator Nuka Gotfredsens udstilling præsenterer Grønlands historie som en grafisk roman.
I tillæg til Quanga-udstillingen viser museet også udstillingen "Vores arktiske fremtid", som giver et fremtidsperspektiv med afsæt i Grønland i tider med klimaforandringer.

Åbningen af udstillingen sker i forbindelse med den første af fire lanceringer i tyske del-stater af Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020.

Quanga-udstillingen er åben for den tyske offentlighed 11. december 2019- 21. april 2020.

Baggrund og fakta

Læs mere om Venskabsåret 2020

Den danske og tyske regering har udarbejdet en fælles baggrundsinformation om Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020.

Her kan du læse om de overordnede strategiske pejlemærker for venskabsåret, få presseinformation samt læse mere om 13 store signaturprojekter både i Tyskland og i Danmark.
Danmark-Tyskland Kultur 2020

De danske aktiviteter i Tyskland

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland og Slots- og Kulturstyrelsen er ansvarlige for de danske kulturaktiviteter i Tyskland. Statens Kunstfond, Det Danske Filminstitut, Sekretariatet og Præsidium for Genforeningen 2020 støtter ligeledes en lang række aktiviteter, som bidrager til samarbejder mellem danske og tyske kulturaktører.

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland formidler de danske kulturaktiviteter i Tyskland på tysk.

De tyske aktiviteter i Danmark

Goethe-Institut Dänemark og den Tyske Ambassade i Danmark er ansvarlige for de tyske kulturaktiviteter i Danmark.

Goethe-Institut Dänemark formidler de tyske kulturaktiviteter i Dannmark på dansk

Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer til Venskabsåret Danmark-Tyskland

Venskabsårets Logo

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020s logo kan downloades via nedenstående link. For at kunne arbejde professionelt med logopakkens indhold, er det nødvendigt at anvende tilsvarende software.

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 logopakke

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.

På slks.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, samle statistik og huske dine indstillinger. Ved at klikke på "Accepter cookies" godkender du dette.

(dialogboks slutter)