Kulturelt Venskabsår
Danmark - Tyskland 2020

I 2020 markeres Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 gennem en række kulturudvekslingsaktiviteter i Danmark og Tyskland. Det sker gennem udstillinger, koncerter, teater, debatter, kunstneriske projekter samt kulturturisme.


Begivenheder i Tyskland under Venskabsåret


2019

NOVEMBER

Berlin 

Hamborg 

Kiel

 • Ministerpræsident Daniel Günther og Landtagspräsidenten Klaus Schlie lancerer den 27. november jubilæumsprogrammet for 100-året for den dansk-tyske folkeafstemning. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Köln 

København

DECEMBER

Frankfurt am Main

Berlin

Hamborg

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Premiere den 21. december.


2020

JANUAR

Frankfurt am Main

Berlin

 • Nordisches Design: "Die Antwort aufs Bauhaus" på Bröhan Museum.
 • De nordiske Ambassaders 20.års-jubilæum i Berlin fejres med udstillingen Ocean Dwellers".
 • Den danske Ambassade i Berlin præsenterer et udvalg af Ib Monrad Hansens værker og sætter fokus på den i Tyskland mindre kendte kunstner.
  Læs mere om Ib Monrad Hansens værker
 • Konferencen "GRENZ/RAUM -GRÆNSE/REGION. Dänisch-deutsch Geschichte(n). Eksperter fra Danmark og Tyskland drøfter vores fælles grænse og fælles historie(r). Støttet af Det Danske Præsidium, Genforeningen.
 • Den danske ambassade i Berlin præsenterer forskellige former for grafisk tryk udfærdiget af danske kunstnere på Niels Borch Jensen trykværksted i København. Disse tryk indgår i udstillingen Borch Editions: 40 Jahre Druckwerkstatt. Eliasson - Kirkeby - Tal R - Tovborg - Danh Vo

Hamborg

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Premiere den 21. december.

København

 • Konference "Handlungsspielraume und Narrative in der deutsch-dänischen Grenzregion seit 1920". Konferencen er støttet af Det Danske Præsidium for Genforeningen 2020.
 • Åbningsgalla for Genforeningen 2020 afholdes i Det Kongelige Teater den 10. Januar. Åbningen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

FEBRUAR

Frankfurt am Main

Berlin 

 • Nordisches Design: "Die Antwort aufs Bauhaus" på Bröhan Museum.
 • Berlinalen 2020. Med deltagelse af Screen Talents Europe, Nordic Film Composers Days og Nordic Film Commission. Læs mere om Berlinalen
 • Den danske Ambassade i Berlin præsenterer et udvalg af Ib Monrad Hansens værker og sætter fokus på den i Tyskland mindre kendte kunstner. Læs mere om Ib Monrad Hansens værker
 • Netværksarrangement for unge talenter i filmbranchen i forbindelse med Berlinalen i samarbejde mellem den danske ambassade Berlin og Screen Talents Europe. Læs mere om Screen Talents Europe  

Hamborg 

Kiel

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 13. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Eckernförde

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 20. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Schleswig

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 27. februar 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Nürnberg 

 • Panoptikum - festival for scenekunst for børn og unge med deltagelse af udvalgte danske og tyske kunstnere. 

MARTS

Hamborg

Frankfurt am Main

Berlin

München

Leipzig

Kiel

 • Ungdomstopmøde 2020 mellem grænseforeningens Ungdom og Junge Europäische Föderalisten afvikles som en dansk-tysk ungdomspolitisk konference over flere dage og løber af staben i Landdagen og senere på Christiansborg i Danmark. Ungdomstopmødet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Flensborg

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 5. marts 2020. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Apenrade

 • Det tyske gymnasium i nordslesvig og Europa-universitetet i Flensborg arbejder sammen om Teaterprojektet "Szenische Lesung - Amphibien - Ein deutsch-dänisches Abstimmungsschauspiel". Stykket afspejler livet for en familie i grænselandet mellem 1848-1930 og vises den 12. marts 2020.  Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

Haderslev

Sønderborg

 • Grænser, der forbinder! SDU Sønderborg afholder workshop om grænsedragningen for danske og tyske gymnasieelever i Alsion."Human atlas of CO-existence". UngDanmarks forårssamling hvor unge fra flertals- og mindretalsbefolkningen skal reflektere over sameksistens under temaet 'Genforeningen'. Workshoppen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

APRIL

Frankfurt am Main

München

Aarhus

 • I samarbejde med Aarhus Universitet afholdes konferencen MatchPoints 2020 om dansk-tyske forhold.
 • STEGREIF.orchester gæster MatchPoints konferencen i Aarhus med det musikalske indslag: "BE:FREE - A European Symphony - Connecting European Clutures through Beethovens 9th Symphony". Læs mere om STEGREIF.orchester

Berlin

Kiel

Rendsburg

Holbæk

MAJ

Greifswald

München

Aarhus

 • Always together - mostly happy. En udstilling i Aarhus og Hamborg, der består af værker af 14 unge danske og tyske samtidskunstnere.

Berlin

Leipzig

Kiel

Padborg

Stuttgart

 

JUNI

Hamborg

München 

Berlin

 • Symposium om "Residential Living" i forbindelse med festivalen "Women in Architecture". 

Stuttgart 

 • Schöne Aussicht - festival for scenekunst for børn og unge med deltagelse af udvalgte danske og tyske kunstnere. 

Flensborg

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i "Fest der Freundschaft". Projektet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Schleswig

 • Kulturfokus og Region Sønderjylland-Schleswig indgår i et længerevarende sangprojekt for danske og tyske børnehave- og skolebørn under titlen "Sang uden grænser", her som led i dansk-tysk musikskoledag. Projektet er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Kruså

 • Kreis SportVerband, SL-FL, DGI, Deutscher Jugendverband für NordSchleswig, Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger afholder dansk-tysk sportscamp i Kruså-hallerne. Campen er en del af programmet i Genforeningen 2020.

Haderslev

 • Opsætning af William Shakespeares teaterstykke Romeo og Julie. Stykket opføres efterfølgende på en række slotte på begge sider af den dansk-tyske grænse. Teaterstykket er en del af Det Danske Præsidium for Genforeningen.
  Læs mere om Genforeningen 2020 

JULI

Lübeck

Berlin 

München

 • Nyopsætning af Hans Abrahamsens opera "The Snow Queen" på Bayerische Staatoper i München. Sidste forestilling den 31. juli.

AUGUST

Lübeck

Tønder

 • Dansk/tysk workshopfestival dagen før tønderfestival som et særligt tilbud for unge. Workshoppen er en del af programmet i Genforeningen 2020. 
  Læs mere om Genforeningen 2020

Flensborg

 • Fejring af Slesvig-Holsten regionen i Flensborg. Byder blandt andet på dansk-tysk gudstjeneste, ceremoni i Deutschen Haus og en Burgerfest i det centrale Flensborg. Støttet af Landesregierung und Landtag Schelswig Holstein.

SEPTEMBER

Hamborg

Köln

Horsens

 • 3-dages seminar om forskelle og ligheder i dansk og tysk scenekunst for børn og unge med deltagelse af tre danske og tre tyske Børne- og ungdomsteatre. Sammen deltager de i Horsens Teaterfestival der finder sted 18. - 20. september.

OKTOBER

Köln

Kiel

Lübeck

Hamborg

NOVEMBER

München

Berlin

Köln

Lübeck

DECEMBER

Köln

München

Aktuelle begivenheder

Udstillingen 'Tyskland'

8. November - Åbning af udstillingen 'Tyskland' på Nationalmuseet

Nationalmuseets nye udstilling viser Tyskland fra sin bedste side. Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Volkswagen, Richter og meget mere kan fra 9. november - 1. marts 2020 opleves på Nationalmusset i København.

Læs mere om 'Tyskland' udstillingen

Nordic Design. Die Antwort aufs Bauhaus 

Bröhan-Museum i Berlin sætter fokus på de nordiske landes reaktion på den tyske funktionalisme. Udstillingen Nordic Design. Die Antwort aufs Bauhaus er åben i perioden 23. oktober 2019 - 1. marts 2020

Læs mere om udstillingen Nordic Design

Baggrund og fakta

Læs mere om Venskabsåret 2020

Den danske og tyske regering har udarbejdet en fælles baggrundsinformation om Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020.

Her kan du læse om de overordnede strategiske pejlemærker for venskabsåret, få presseinformation samt læse mere om 13 store signaturprojekter både i Tyskland og i Danmark.
Danmark-Tyskland Kultur 2020

De danske aktiviteter i Tyskland

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland og Slots- og Kulturstyrelsen er ansvarlige for de danske kulturaktiviteter i Tyskland. Statens Kunstfond, Det Danske Filminstitut, Sekretariatet og Præsidium for Genforeningen 2020 støtter ligeledes en lang række aktiviteter, som bidrager til samarbejder mellem danske og tyske kulturaktører.

Den Kgl. Danske Ambassade i Tyskland formidler de danske kulturaktiviteter i Tyskland på tysk.

De tyske aktiviteter i Danmark

Goethe-Institut Dänemark og den Tyske Ambassade i Danmark er ansvarlige for de tyske kulturaktiviteter i Danmark.

Goethe-Institut Dänemark formidler de tyske kulturaktiviteter i Dannmark på dansk

Kontakt

Har du spørgsmål eller kommentarer til Venskabsåret Danmark-Tyskland

Venskabsårets Logo

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020s logo kan downloades via nedenstående link. For at kunne arbejde professionelt med logopakkens indhold, er det nødvendigt at anvende tilsvarende software.

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 logopakke

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.

På slks.dk anvender vi cookies. Cookies er i mange tilfælde nødvendige for at få en hjemmeside til at fungere. Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, samle statistik og huske dine indstillinger. Ved at klikke på "Accepter cookies" godkender du dette.

(dialogboks slutter)