Læselyst

Slots- og Kulturstyrelsen har særligt fokus på læselyst og hvordan bibliotekerne kan arbejde for at styrke børn og unges lyst til at læse.

Ny læseindsats

I efteråret 2019 sætter Kulturministeriet igen fokus på børns læselyst med en læseindsats. Indsatsen skal være med til at løfte udfordringerne med børns dalende læselyst ved at give børn flere gode læseoplevelser i fællesskab i skolernes fritidstilbud.

Der er uddelt i alt 6,9 millioner kroner til 35 læselystprojekter landet rundt. Der er afsat yderligere en million til koordinering og udvikling af projekterne ved Centralbibliotekerne.

Om læselystpuljen
Med den nye læselystpulje skal det lokale samarbejde mellem biblioteker og fritidsordninger/fritidshjem sættes i spil for at styrke børns lyst til læsning. Her skal konkrete læselystprojekter give børnene gode oplevelser med læsning i fællesskab, så de oplever, at læsning og lytning af litteratur er en sjov, spændende og meningsfuld aktivitet på linje med de øvrige tilbud i fritidsordningen.

Læs mere om puljen ”Læselyst og læsefællesskaber for børn i indskolingens fritidstilbud”

Effekten af læselystprojekter skal kortlægges

Mange folkebiblioteker arbejder allerede med at styrke læselysten hos børn, og bibliotekerne har en nøgleposition i arbejdet med læselyst, fordi bibliotekernes ansatte har stor erfaring med at motivere børn til læsning blandt andet med afsæt i det enkelte barns interesse. Som en del af læselystindsatsen igangsættes der derfor også en kortlægning af bibliotekernes eksisterende læselystprojekter. Kortlægningen skal give et overblik over de særligt værdifulde erfaringer, som nye initiativer kan bygge videre på.

Opdateret 20. december 2019

Kontakt

Har du spørgsmål om biblioteksområdet? Så kan du henvende dig til os her.