Højstrup - gravplads

 
På markerne vedTømmerby Fjords østlige bred i Vester Han Herred ligger der en gravplads, der stammer fra vikingetiden. Dengang var vandstanden højere, og pladsen lå tættere på vandet med udsigt over fjorden. Blandt de mange grave findes der også de specielle skibssætninger, som blev rejst som minde om betydningsfulde vikinger. Et vidnesbyrd om, hvor vigtig skibsfart var for vikingerne – både som handelsfolk og som erobrer.

Oplev ved Højstrup

  • Gravplads fra vikingetiden. Gravpladsen ved Højstrup rummer et ukendt antal grave fra vikingetiden. Det er en periode, hvor der var flere forskellige begravelsesskikke, hvilket man også kan se på pladsen. Her er både små, runde gravhøje, enkeltstående sten og store skibssætninger. Den afdødes status i samfundet har ganske givet betydet noget for, hvordan man er blevet begravet.
  • Skibssætninger til den sidste rejse. Betydningsfulde vikinger blev af og til begravet i en stensætning, der lignede et skib. Her på gravpladsen er der spor efter tre sikre skibssætninger og yderligere fire mulige skibssætninger. Ingen af skibssætningerne er udgravet, så man ved endnu ikke, om de døde har haft rige gravgaver med, og om de er blevet kremeret før begravelsen. 
  • De enkeltstående bautasten. Der er flere enkeltstående sten på pladsen. De er måske blevet sat som enkelte mindesten, eller de har været en del af en skibssætning, der nu er forsvundet. Mange af sådanne sten er med tiden blevet fjernet og brugt som byggemateriale.   
  • Smutvej til Skagerak. Vandstanden i området var i vikingetiden noget højere. Man har uden problemer kunnet sejle fra Kattegat gennem Limfjorden til Vesterhavet, ligesom der formentlig også har været smallere åbninger mod nord og Skagerak. En mulighed kunne være, at man har kunnet tage turen fra Limfjorden via de søer, der ligger lige øst for Højstrup-gravpladsen, og ud i Jammerbugten.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Gravpladsen ligger ud til Tømmerbyvej på modsatte side af Tømmerby Fjord. Der er en mindre parkeringsplads ved fortidsmindet. Nærmeste adresse er Tømmerbyvej 105, 7741 Frøstrup.

Kort over området