Aggersborg - borg

 
Den store vikingeborg Aggersborg ligger med udsigt over Limfjorden og er den største af de skandinaviske ringborge – også kendt som Trelleborgene. Aggersborg blev bygget omkring år 980 e.Kr. sandsynligvis på befaling af Harald Blåtand. Kongen havde netop samlet det danske rige, og ringborgene spillede en vigtig rolle i etableringen af det nye lands infrastruktur med borge, byer og vejnet.

Oplev ved Aggersborg

  • Samlingspunkt for vikingekrigerne. Ringborgene og deres placering i landet har haft en militær funktion. Både internt, hvor det har været vigtigt for kongen at kunne kontrollere den nye nation, men også når vikingerne har samledes før et togt, eller når en fælles fjende har stået for døren. Aggersborg har dog kun været brugt i en kort årrække.
  • Den største ringborg. Der findes fire andre ringborge i Danmark. De øvrige ringborge er dog ikke så store som Aggersborg. Der har været plads til 48 langhuse inden for Aggersborgs ringvold, mens der i de andre ringborge kun har været plads til 16.
  • Jordvolden. I periferien omkring husene opførte man en 11 meter bred og 4 meter høj jordvold, der blev forstærket med tømmer – og uden for den en voldgrav. Man kan i dag gå en tur på den rekonstruerede vold eller træde gennem voldens fire åbninger, der ligger i hver sit verdenshjørne, og tage et nærmere kig på borgpladsen, der dækker over 45.000 kvadratmeter.  
  • Minimuseum ved kirken. Man kan desværre ikke se spor efter vikingetidens langhuse på selve pladsen, men lige nord for ringborgen, ved Aggersborg kirke, ligger der et lille museum, hvor man blandt andet se, hvordan ringborgen har set ud, og hvordan langhusene er blevet bygget.
  • Trafikkontrol med Limfjorden. Stiller man sig op på ringvolden, får man et flot udsyn over Limfjorden. Vandstanden har været højere i vikingetiden, så fjorden har været endnu tættere på ringborgen. Fra Aggersborg har man nemt kunnet kontrollere, hvilke skibe der kom sejlende.
  • Kongens gård. Bygningerne, der ligger i dag over ringvoldens sydlige del, er herregården Aggersborggård. Dens historie kan dateres helt tilbage til 1056. På dette tidspunkt brugte man ikke længere Aggersborg som ringborg, men man byggede en kongsgård på stedet. Den nuværende hovedbygning er opført i midten af 1700-tallet.

 

 

Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Aggersborg ligger ved Aggersborgvej/Thorupvej, 9670 Løgstør.

Følg skiltningen nord for broen over Aggersund. Vejen Aggersborgvej leder ikke overraskende ud til ringborgen. Drejer man op ad Thorupvej, kan man parkere ved kirken, der også huser et museum for vikingeborgen.

 

Kort over Aggersborg