Endnu flere seniorer bliver nu en del af projekt "Hold Hjernen Frisk"

04.06.2020
I alt 13 biblioteker har netop fået tilskud til aktiviteter, der skal inspirere seniorer til at holde hjernen frisk. Flere af projekterne fokuserer denne gang på fysiske- og hjernestimulerende aktiviteter ude i naturen og på at få flere mandlige seniorer

I alt 13 biblioteker landet over har netop fået besked om, at de kan tilbyde fysiske og hjernestimulerende aktiviteter til seniorer som en del af projekt "Hold hjernen frisk".

I Egedal i Nordsjælland bliver forbindelsen mellem kultur og natur rammen for samtaler, fordybelse og eftertanke, når seniorer og kulturen bliver taget med ud på vandreture i lokalområdet med områdets foreninger. Også i Køge i Østsjælland vil biblioteket tage seniorer med på vandreture i kommunens naturområder, hvor deltagerne kan opleve og sanse kultur i nye omgivelser. I Norddjurs Kommune i Midtjylland er litteratur den røde tråd, der knytter naturaktiviteter som sejlture, fiskeri og madindsamling sammen til kognitiv og social stimulans af seniorerne.

Mændene på banen

Randers Bibliotek i Østjylland henvender sig - i et bredt samarbejde med idrætsforeninger, sundhedscenteret og de lokale museer - specifikt til mænd over 65 år med tilbud om floorball, gåfodbold, "Bowls", "bedstevolley" og petanque sat sammen med blandt andet fællessang, fælleslæsning, sanselig litteratur og forfatterforedrag.

Næstved Bibliotek i Sydsjælland satser også på mandlige seniorer, som for nylig er gået på pension, med en tilsvarende bred vifte af, hvad det lokale kulturliv kan byde på. Og Ishøj Kulturium i Storkøbenhavn vil etablere en såkaldt mande-taskforce for at rekruttere nye mandlige deltagere til udfordrende udendørs aktiviteter, samtale-saloner og fællessang.

"Hold Hjernen Frisk"-projekterne på de i alt 13 biblioteker byder generelt både på aktiviteter til hovedet og til kroppen samtidig med, at der er fokus på de sociale relationer. Det er nemlig de tre elementer, der er helt essentielle for at holde hjernen frisk langt op i årene.

Fakta om "Hold Hjernen Frisk"

Projekt ”Hold Hjernen Frisk” er et aktivitets- og formidlingsprojekt, der sætter forskningsbaseret viden i spil i nytænkende aktiviteter målrettet seniorer på blandt andet biblioteker og i idrætsforeninger. Nordea-fonden har støttet "Hold Hjernen Frisk" siden 2016 med i alt 15 millioner kroner. "Bevægelse i Kulturen – kulturen i bevægelse", der er målrettet ansøgninger fra bibliotekerne, er ét ud af fire forskellige indsatser i projekt "Hold Hjernen Frisk".

DGI og Slots- og Kulturstyrelsen står for projektet sammen med Dansekapellet og Sangens Hus frem til og med 2022. Næste ansøgningsrunde for bibliotekerne åbner den 8. oktober 2020 med ansøgningsfrist den 9. november 2020.

Læs mere om Hold Hjernen Frisk

Yderligere oplysninger:

Slots- og Kulturstyrelsens pressetelefon: 22 61 19 95

Opdateret 08. marts 2022