Og vinderne er…

Bjørnen af Tina Sakura og Signe Kjær

Forlag: Carlsen

Illustratorprisudvalgets motiveringstekst:

Bjørnen er et enestående formfuldendt og aktuelt værk, hvor et tæt samarbejde mellem forfatter Tina Sakura og illustrator Signe Kjær tydeligt skinner igennem i flersporede, sanselige åbninger til i en fælles kvindelig erfaring. Med nænsomhed og noget råt og nøgent, fremkalder illustrationerne de mange lag, som et ungt menneske altid kæmper for at få til at mødes. Barndommens detaljeorienterede blik med små samlinger, æsker og skovbunde og den unge voksnes lige dele ekspanderende begejstring og urovækkende kontroltab.

Tanker og abstrakte, farvemættede fornemmelser afløses af collager, der nærmest føles private. Nærbilleder og fragmenter af den unge kvindekrop, der prøver sig frem i afklip, grænseløse søer, petroleumsblå skygger og syrligt gule væsker. For at fødes på ny i en fin og stærkt forbundet helfigur. For det eksisterer: det fine og stærke i ét.

Det er en anden slags stemme, der skriver og tegner denne historie. I et format, der føles  friskt og anderledes i sit præcise, kvadratiske lommeformat, kommer den helt unge kvindes  brøl til orde - fordøjet, husket og dygtigt fremkaldt af Signe Kjær i et arbejde, der vidner om  kunstnerisk mod og stor spændvidde.

Læs Illustratorprisudvalgets tale til Signe Kjær ved prisoverrækkelsen den 14. marts 2022

Forfatterprisudvalgets motiveringstekst:

Med ungdomsnovellen ’Bjørnen’ cementerer Tina Sakura, hvad den moderne børne- og ungdomslitteratur kan, og hvorfor vi har brug for den!

I Bjørnen trækker Tina Sakura puttefester og digitale krænkelser ud af et fortiet mørke og frem i lyset, så vi alle kan se og forholde os til overgrebene, dét de kan forvolde, og den smerte og erindring som offer, medløbere og krænkeren skal rejse sig fra og lære at leve med efterfølgende.

Værket beskriver en voldsom og barbarisk hændelse direkte og følsomt. Her er sproget kunst, der både er levende, poetisk, vedrørende og nutidigt, og værket giver sine læsere en oplevelse, der kan mærkes. 

Målgruppe: 14+ år

Læs Forfatterprisudvalgets tale til Tina Sakura ved prisoverrækkelsen den 14. marts 2022

Læs uddrag af Tina Sakuras tale ved prisoverrækkelsen den 14. marts 2022

Signe Kjær modtager Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger, og Tina Sakura modtager Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

Vil du lave en udstilling?

Her kan du downloade udstillingsmateriale med prismodtagerne. 

Prisoverrækkelse

Prisoverrækkelsen blev afholdt mandag den 14. marts i Kulturministeriet.

Opdateret 21. marts 2022