Info 

Juridiske rammer for bibliotekernes formidling

Der er blandt bibliotekerne stor interesse for at benytte filmklip og tv-udsendelser på storskærme eller afspilning af musik i biblioteksrummet. Derudover indgår både musik og film ofte som centrale elementer i bibliotekernes mange arrangementer. De juridiske forhold omkring denne benyttelse kan dog være vanskelige at gennemskue. Styrelsen forsøger derfor at indgå rammeaftaler med relevante parter om benyttelsen.

Den 16. november 2009 afholdt styrelsen en temadag om emnet. Efterfølgende har styrelsen præsenteret problemstillingerne på et møde i Biblioteksrådet den 8. december 2009.

Styrelsen har sammensat en gruppe med repræsentanter fra bibliotekerne. Gruppen vil forsøge at identificere og prioritere bibliotekernes ønsker i forhold til offentlig fremførelse. Efterfølgende vil gruppen i dialog med relevante rettighedshavere forsøge at fastlægge indholdet af en eller flere rammeaftaler.

Gruppen består af:

  • Anne-Marie Schmidt (Århus Kommunes Biblioteker)
  • Jens Winther Bang Petersen (Odense Kommunes Biblioteker)
  • Niels Mark (Herlev Bibliotekerne)
  • Eva Fønss-Jørgensen (Statsbiblioteket)
  • Jakob Heide Petersen (Bibliotek og Medier)

Gruppen afholdt sit første møde medio januar 2010.

Jakob Heide Petersen

Status på databrøndsudbud

I december 2009 blev fem tilbudsgivere prækvalificeret til databrøndskonsortiets udbud om drift og udvikling af en databrønd for e-bøger og e-artikler. Alle fem fik tilsendt udbudsmateriale. Fire af tilbudsgiverne valgte at indsende et første tilbud. DEFF og databrøndsarbejdsgruppen har med udgangspunkt i de første tilbud afholdt dialogmøder i perioden den 1.-3. februar 2010. Tilbudsgivere er

  1. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) v/Danmarks Tekniske Informationscenter (DTIC)
  2. Konsortium mellem Statsbiblioteket og Dansk Bibliotekscenter A/S (DBC)
  3. Serial Solutions – ProQuest LLC
  4. TDNet Ltd.

Der kan ikke orienteres detaljeret om udbudsforretningen, idet alle potentielle tilbudsgivere skal stilles ens, og ingen må kunne udelukkes fra at byde.

Lise Mikkelsen

Markedsføringsprojektet i sidste fase

Med et nationalt tilskudsprogram er Bibliotek og Mediers projekt om en koordineret markedsføringsindsats nu i sin sidste og afgørende fase. 20 folkebiblioteker har fået projektmidler til i alt 21 projekter, som afsluttes ultimo maj d.å. Bibliotekerne har kunnet etablere projekter inden for tre emneområder:

  • Markedsføring af bibliotekets læringsog kursustilbud (3)
  • Markedsføring af bibliotekets arrangementer/bibliotekets kulturpolitiske formidlingsrolle (10)
  • Markedsføring af brugergenererede faciliteter/services til særlige brugergrupper (8)

På styrelsens hjemmeside kan du læse mere om projektdeltagerne og deres projekter.

Enkelte biblioteker, som ikke deltog i sidste forårs kompetenceudviklingskurser i markedsføring, har været på et intensivt 1-dags kursus. Igen står Claus Pico Stæhr fra Stæhr Grafisk bag såvel kurser som konsulentstøtte i projektforløbet.

Som nævnt skal projekterne være afsluttet ultimo maj, hvor samtlige resultater skal dokumenteres. Dette vil ske ved, at projekternes både fysiske og digitale materialer præsenteres på en server med fri adgang for andre biblioteker. Ligeledes skal de projektansvarlige formidle deres høstede erfaringer fra projektforløbet til andre biblioteker.

Jakob Nedergaard Mortensen

Koordinationsgruppen for Netbiblioteker

Koordinationsgruppen for netbiblioteker blev dannet primo 2007 til at varetage bevillingen til netbibliotekerne og fastlægge en strategi for deres arbejde.

Strategien blev præsenteret i august 2008 under titlen: Fra netbiblioteker til vidensnetværk. Fokus i den strategi var blandt andet på at udvikling/afvikle eksisterende netbiblioteker, lave partnerskaber og få ydelserne ud, hvor brugerne er samt etablere rammer for evaluering og statslig støtte til netbiblioteker samt at initiere nye netbiblioteker. Koordinationsgruppen vurderer nu, at den ved udgangen af 2009 er kommet langt i dette arbejde.

Derfor vil arbejdet for koordinationsgruppen i 2010 ændre sig. Det vil blive præget af de anbefalinger som regeringsudvalget vedr. Folkebibliotekernes rolle i vidensamfundet kommer med i marts 2010. Der er planlagt en workshop for koordinationsgruppen i begyndelsen af marts 2010, hvor fokus er på udviklingen af Danmarks Digitale Bibliotek.

Herudover er der en opgave i september i forhold til at tage stilling til mulige drifts- og udviklingstilskud for 2011.

Overvejelser om koordinationsgruppens rolle i 2011 træffes i efteråret 2010.

René Olesen

Tidsskriftværkstedet lukket 31. december 2009

Kulturministeriets Tidsskriftstøtteudvalg har siden 1997 drevet Tidsskriftværkstedet som et gratis tilbud for alle, der arbejder med kulturtidsskrifter.

I dag er det imidlertid blevet både billigere og lettere at producere tidsskrifter, end det var, da Tidsskriftværkstedet blev oprettet, og der blev med tiden relativt få brugere i forhold til omkostningerne ved at drive værkstedet. Tidsskriftstøtteudvalget vurderer, at midlerne er bedre anvendt som direkte støtte til tidsskrifterne.

Kristine Rude

bibliotek.dk og link til Den Store Danske

Efter mere end ét års forberedelser, blev det medio januar 2010 annonceret at brugerne fra bibliotek.dk nu kan anvende registrering af de større artikler i Den Store Danske til at bruge denne vigtige informationskilde.

Når man søger i bibliotek.dk, er der nu god mulighed for, at man får tilbudt at hoppe direkte videre til uddybende læsning i en artikel fra Gyldendals online encyklopædi Den Store Danske. I hvert fald hvis man anvender et søgeord, der peger på én af de omkring 29.000 henvisninger, som bibliotek.dk har til artikler i Den Store Danske.

Samarbejdet mellem bibliotek.dk og Den Store Danske baserer sig på en aftale mellem Gyldendal og Styrelsen for Bibliotek og Medier. Det betyder, at bibliotek.dks mere end 50.000 ugentlige besøgende nu får endnu flere muligheder for at hente viden direkte på nettet. bibliotek.dk linker udover til artikler i Den Store Danske til omkring 600.000 netdokumenter.

Har du lyst til at se et eksempel på hvordan et link til Den Store Danske ser ud i bibliotek.dk, og er du samtidig ikke helt på det rene med hvad “Kunstkammeret” dækker over, så gå ind på bibliotek.dk, skriv “Kunstkammeret” i fritekstfeltet og klik dig frem til svaret – tre artikler i Den Store Danske.

Leif Andresen

Bibliotekerne og eDag3 målsætninger

Under overskriften “Nem offentlige på nettet” afholdes 1. november 2010 med følgende målsætninger:

eDag3-målsætning nr. 1: Alle borgerrettede selvbetjeningsløsninger med national udbredelse, hvor der er behov for sikker identifikation, skal alene anvende NemLogin med Digital Signatur.

eDag3-målsætning nr. 2: Alle borgerrettede selvbetjeningsløsninger med national udbredelse skal integreres visuelt i borgerportalen.

eDag3-målsætning nr. 3: Alle myndigheder kan kontaktes og svare via dokudokumentboksen, og alle myndigheder skal afsende alle relevante masseforsendelser via dokumentboksen til tilsluttede borgere og virksomheder.

Efter dialog mellem Finansministeriet og Kulturministeriet, er det aftalt at bibliotekernes løsninger undtages målsætningerne. Bibliotekerne har et behov for at anvende af pinkoder og passwords samt andre autentificeringsmekanismer. Det skyldes at særligt at store kundegrupper ikke kan få digital signatur (unge under 15 år samt personer uden cpr-nummer). Undtagelsen gælder således både bibliotek.dk, de lokale bibliotekssystemer og andre løsninger med login.

Det skal endvidere bemærkes, at bibliotek.dk er integreret i borger.dk, jf. målsætning 2.

Leif Andresen 

eDag3 kampagne og bibliotek.dk

I forlængelse af eDag3 afholdes en fælles offentlig informationskampagne, der skal understøtte regeringens e2012-princip om ’at hjælpe og motivere borgerne til at benytte de digitale muligheder’. Målet er at informere borgerne om, hvad de kan (forvente) i forhold til den digitale kommunikation med det offentlige.

Styrelsen for Bibliotek og Medier er tilmeldt som partner i eDag3 kampagnen med bibliotek.dk.

Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder (STS) medfinansierer kampagnen, som derudover baserer sig på partnerskaber og medfinansiering fra de myndigheder, der ønsker at få deres løsning bredt eksponeret.

Leif Andresen

Børn og Kultur Portalen: skærmprint af hjemmeside
Børnekulturportalen gik i luften fredag den 5. marts. Portalen giver viden og inspiration om børnekultur og er en samlet indgang til hele det børnekulturelle område – i al dets mangfoldighed i hele Danmark. Portalen findes på http://www.boernogkultur.dk/

 

Denne side er kapitel 12 af 14 til publikationen "Bibliotek og Medier 2010:1".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/1/index.htm
© 2010