Info

Børnekultur i kommunen – 12 gode råd

Modelkommuneforsøget Børnekultur i kommunen – nye veje og metoder i arbejdet med børn, kultur og fritid er netop afsluttet efter en toårig forsøgsperiode. Forsøget er evalueret af Pluss Leadership, der opstiller i alt 12 anbefalinger til kulturministeren, Børnekulturens Netværk, kommunerne og kommunernes børnekulturmedarbejdere. Desuden udfolder evalueringsrapporten otte forskellige modeller for, hvordan man kan arbejde med børnekultur i kommunerne. Modelkommuneforsøget har handlet om at inspirere kommunerne til efter kommunalreformens indførelse at sætte et særligt fokus på kunst og kultur for, med og af børn og unge. Evalueringen kan downloades på netværkets website www. boernekultur.dk.

Anne-Kristine Mortensen

Børnekulturens Netværk lancerer ny børnekulturportal

I januar 2010 relancerer Børnekulturens Netværk børnekulturportalen – portalen for voksne, der arbejder med børnekultur (www.boernogkultur.dk). På den nye portal lægger netværket op til en højere grad af brugerinddragelse og direkte videndeling, bl.a. gennem en projektbank, hvor lokale børnekulturprojekter bliver præsenteret til inspiration for børnekulturens aktører.

Portalen er udviklet på baggrund af en række brugerundersøgelser, som viser, at brugerne efterspørger et “sted”, hvor de kan mødes om børnekultur, danne netværk, møde potentielle samarbejdspartnere og tage kontakt til eksperter.

Signe Thomsen

Formidling af børnekultur i top

Evalueringen af forsøgsuddannelsen i børnekulturformidling er udkommet. Det er lykkedes for de uddannelsesinstitutioner, der har skabt uddannelsen, at udvikle en innovativ uddannelse af erfarne børnekulturformidlere med en god balance mellem teori og praksis.

Børnekulturens Netværk stod bag forsøgsuddannelsen, der opstod på baggrund af et stort behov blandt børnekulturformidlere. Uddannelsen er nu forankret i Undervisningsministeriet og udbydes via UC Sjælland på Odsherred Teaterskole, hvor et hold på 30 studerende begyndte i september – og via UC SYD, der udbyder uddannelsen i Haderslev med start til januar 2010.

Evalueringen kan downloades på www. boernekultur.dk, og information om uddannelserne kan fås på www.nyscene-kunst.dk.

Merete Dael

Status på databrøndsudbud

Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) og deltagere fra databrøndskonsortiet arbejder intensivt med udbuddet af en national databrønd for e-bøger og e-artikler. Selve udbudsforretningen varetages af Rambøll Management, og der er tale om et EU-udbud efter metoden konkurrencepræget dialog. Udbudsbekendtgørelsen blev udsendt i oktober, og den 17. november er der ansøgningsfrist for firmaer, som ønsker at blive kvalificeret. Forventningen er, at to til fem ansøgere bliver prækvalificeret, dvs., at de bliver godkendt til at indsende et første tilbud og indgå i dialog med DEFF og databrøndskonsortiet. Der forventes underskrivning af kontrakt inden sommerferien 2010.

Lise Mikkelsen

“Danskernes Akademi” og bibliotekerne

DR lancerer den 11. januar 2010 “Dan-skernes Akademi” på DR2 og websitet www.dr.dk/akademi. “Danskernes Akademi” sendes på DR2 kl. 14-16, mandag til torsdag, 15 uger i foråret og efteråret 2010 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere. Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.

Bibliotekerne er oplagte samarbejdspartnere for akademiet, og der arbejdes allerede nu på at få link til Biblioteksvagten og bibliotek.dk fra akademiets website.

I forbindelse med åbningen udsender Styrelsen for Bibliotek og Medier i samarbejde med DR plakater, dvd og introduktionsmateriale til alle folkebiblioteker via kørselsordningen. Ligeledes vil der i det nye år blive afholdt et dialogmøde mellem DR og relevante biblioteksinteressenter, hvor mulighederne for yderligere samarbejde mellem akademiet og bibliotekerne vil blive drøftet.

I første omgang vil vi opfordre alle biblioteker til at orientere sig ved hjælp af informationsmaterialet, der udsendes med kørselsordningen i løbet af uge 1, og sætte plakater op rundt omkring på biblioteker med evt. læseforslag. Så kan I være på forkant, når videbegærlige brugere henvender sig på bibliotekerne for yderligere information om emnerne fra “Dansker-nes Akademi”.

Anna Rasch

DR-Romanklub 2009-2010

Startskuddet for den nye sæson er netop gået med mere end 50 deltagende biblioteker. Nogle biblioteker arrangerer op til flere læseklubber om måneden og giver på denne måde borgere over hele landet mulighed for at deltage i intense og spændende drøftelser af de nominerede romaner. Ud over de engagerede brugere er drivkraften bag romanklubberne de enkelte romanklubtovholdere ude omkring på bibliotekerne, der fra december til maj med stor ildhu kaster sig over månedens nominerede roman – og med denne indsats er med til at sætte rammen for et rum, der giver interesserede borgere mulighed for oplevelse og indlevelse – på bibliotekerne. Rigtig god fornøjelse!

De nominerede romaner er:

  • Robert Zola Christensen – Aldrig så jeg så dejligt et bjerg
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 50

  • Julia Butschkow – Apropos Opa
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 3

  • Svend Åge Madsen – Mange sære ting for
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 6

  • Jakob Ejersbo – Liberty
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 10

  • Merete Pryds Helle – Hej menneske
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 14

  • Rune T. Kidde – Julius’ afsind
    Diskuteres på bibliotekerne i uge 18

Følg debatterne og sendetider på DR tv og radio om DR’s “Romanklub” på www. dr.dk/roman. Tilmeld dit bibliotek på www.bibliotekogmedier.dk/genvej/ romanklub.

Anna Rasch

bibliotekogmedier.dk bliver testet og får karakterer

Bedst på Nettet har i år lavet et nyt koncept i forhold til de tidligere år. Men bibliotekogmedier.dk opnåede, trods de strengere krav, fire netkroner.

10 brugere har testet websitet hos Black Box Global i Lyngby. Testen foregik som en “eye-track-analyse”, der kortlægger brugernes øjenbevægelser under løsning af opgaver. De blev desuden bedt om at komme med deres holdninger til indhold og design. Resultaterne fra brugertesten vil nøje blive gennemgået med henblik på videre udvikling.

Mette Udesen

 

Denne side er kapitel 9 af 11 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:4".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/4/index.htm
© 2009