Åbne biblioteker – også på afstand

Leif Andresen

Bibliotekernes service bliver mere strømlinet

I Danmark har vi nedbrudt mange barrierer for den fulde frie adgang til bibliotekernes fysiske materialer. Men der findes stadig enkelte barrierer! I løbet af forår og sommeren 2009 er disse analyseret, og der er beskrevet tekniske og standardmæssige forberedelse af løsninger på disse barrierer.

Den frie adgang indebærer bl.a. at:

  • En låner skal kunne låne hvor som helst
  • En låner skal kunne aflevere hvor som helst
  • En låner skal kunne bestille til afhentning på eget bibliotek
  • En låner skal som straks-service kunne bestille på andet bibliotek
  • En låner skal kunne vedligeholde lån og bestillinger samlet

Der er derfor udarbejdet følgende dokumenter:

Åbne biblioteker – også på afstand – med to tilhørende tekniske specifikationer:

  1. NCIP Implementation Guidelines: Collaboration between General User Interfaces being Brokers and Local Library Systems
  2. NCIP Implementation Guidelines: Collaboration between Integrated (strongly-coupled) and Connected (weakly-coupled) Libraries

Dokumenterne er lavet i regi af danZIG NCIP arbejdsgruppen og efterfølgende drøftet i danZIG, som er styrelsens rådgivende organ om teknisk interoperabilitet. Dokumenterne er sendt i høring med frist den 1. oktober 2009 og de kan ses på styrelsens hjemmeside.

I Åbne biblioteker – også på afstand er de nævnte fem mulige handlinger gennemgået mere detaljeret med den aktuelle status og de barrierer, der måtte være for den fulde funktionalitet – samt en præsentation af potentielle tekniske løsningsmuligheder.

Her skal fremhæves:

Aflevere hvor som helst: Der er i dag ingen samlet model, men mange biblioteker accepterer i praksis at modtage andre bibliotekers materiale, dog uden at give afleveringskvittering. Aflevering på ét bibliotek skal (hvis biblioteket ikke selv ejer materialet) medføre en meddelelse til ejende bibliotek, således at aflevering registreres straks.

Bestille straks-service på andet bibliotek: Der findes for nogle af de store forskningsbiblioteker en ordning “Bøger til døren”, som dog ikke har en fælles profil (der er f.eks. forskellige priser). Der er beskrevet en samlet gennemskuelig service med automatiseret oprettelse af lånerregistrering i det bibliotek, som vil levere. Det skal understreges, at der ikke er tale om en erstatning af det interurbane lånesamarbejde, men om et supplement. Hensigten er i videst mulige omfang at understøtte disse funktioner med digitalt baserede services og enkle selvbetjeningsløsninger.

Det leder frem til en række tekniske/stan-dardmæssige tiltag under et samlet initiativ: Åbne biblioteker – også på afstand:

  • Udvikle en fælles og gennemsigtig model for strakslån på andet bibliotek med en automatiseret låneroprettelse
  • Udvide samlet lånerstatus med økonomi og afhentningsnummer
  • Specificere transaktioner for aflevering på afstand
  • Gøre adgangen til lokal netbetaling mere strømlinet

En overordnet hensigt er, at den udvidende service kan leveres af bibliotekerne på den mest automatiserede måde. Disse tekniske/standardmæssige tiltag skal ses i sammenhæng med en række funktioner i den samlede bibliotek.dk/ DanBib/BOB/VIP infrastruktur og i dataudvekslingen med bibliotekernes systemer:

  • opslag på beholdningsstatus i lokalsystemer
  • overførsel af bestillinger til automatisk opdatering ind i lokale bibliotekssystemer
  • brugerbestillinger bliver, ud fra biblioteksbestemte regler, til fjernlånsbestillinger

Specifikationerne udformes således at de er generelt gældende og ikke knyttet alene til bibliotek.dk.

Dette indebærer også at specifikationerne ikke alene dækker samspil mellem bibliotek.dk og lokale systemer. De forventes også at kunne dække samspil om udlånsforhold mellem det lokale bibliotekssystem og en brugergrænseflade i andet regi.

Med de nævnte specifikationer er det tekniske grundlag faldet på plads for at gøre bibliotekernes service mere strømlinet. Der er naturligvis nogle bibliotekspolitiske forhold, som også skal afklares. I starten af efteråret vil styrelsen udbyde et modeludviklingsprojekt med henblik på at understøtte den nødvendige bibliotekspolitiske udvikling.

 

Denne side er kapitel 17 af 22 til publikationen "Bibliotek og Medier 2009:3".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2009/3/index.htm
© 2009