Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009

Billede af publikationens forside

Kolofon

Titel:
Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009

Resume:
Årsberetning fra Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, DEFF

Udgiver:
Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek / Styrelsen for Bibliotek og Medier

Ansvarlig institution:
Styrelsen for Bibliotek og Medier

Forfatter:
Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek / Styrelsen for Bibliotek og Medier

Sprog:
Dansk

URL:
http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm

ISBN nr:
978-87-92057-97-6

Digital ISBN nr:
978-87-92057-98-3

Versionsdato:
01-07-2010

Dataformater:
html,htm,jpg,gif,pdf,css,js

Udgiverkategori:
statslig

Emneord:
Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, DEFF, Årsberetning

Layout:
kühnel a:s

Tryk:
Rosendahls – Fihl Jensen A/S


Indholdsfortegnelse



Forord

Indledning

Om DEFFs virke

Aktiviteter i DEFF 2009

DEFF-aktiviteter i 2010

Resultater og milepæle i DEFFs historie

Programgruppen: Arkitektur og Middleware

Programgruppen: Nye institutioner

Programgruppen: Informationsforsyning

Programgruppen: Mødet med brugeren

Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB)

Licensgruppen for Universiteter og Forskningsbiblioteker (LUF)

Knowledge Exchange

Regnskab

Organisering

Programgrupper

Licensgrupper

Medarbejdere i sekretariatet

Forord

2009 var det første år med den nye styregruppe for DEFF. Vi er i styregruppen blevet mødt af en samarbejdsorganisation, der har fokus på at bringe Danmark i front som vidensamfund og skabe de bedste muligheder for at studerende, undervisere og forskere får adgang til at anvende relevant viden.

Styregruppens første opgave var at sikre stabiliteten af arbejdet i en dialog med programgrupperne om deres handlingsplaner. Det betød, at vi i forlængelse af godkendelsen af programgruppernes handlingsplaner fastlagde et budget til udmøntning af handlingsplanerne.

I efteråret tog vi de første spadestik til at udarbejde en ny strategi, der tager afsæt i det gode infrastrukturelle fundament, som DEFF har udviklet, og i, at 2009 også var året, hvor gymnasier, Social- og Sundhedsskolerne (SOSU’erne) og VUC’er kom med i DEFF-familien. Optagelsen af de mange nye institutioner i DEFF gør det muligt at sikre, at hovedparten af den fremtidige arbejdskraft kommer til at vokse op med at arbejde med digital viden. Det giver en unik forudsætning for, at Danmark kan blive et innovativt og konkurrencedygtigt samfund. Det er denne ambition, styregruppen vil forfølge i arbejdet med den ny strategi. I 2010 vil vi konkretisere arbejdet og inddrage vores familie, programgrupperne, vores mange samarbejdspartnere og politikerne i implementeringen af vores mission, vision og strategi.

Jeg håber, at alle DEFF-interessenter vil dele vores ambitioner om en ny strategi og deltage aktivt i arbejdet.

Med venlig hilsen og god læsning

Mai Buch
Formand, Styregruppen for DEFF

 

Indledning

Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek (DEFF) er en tværministeriel samarbejdsorganisation for danske uddannelses-, fag- og forskningsbiblioteker. DEFF er samfinansieret af Kulturministeriet, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling og Undervisningsministeriet. DEFFs overordnede ledelse varetages af et Koordinationsudvalg bestående af repræsentanter fra de tre nævnte ministerier. Udvalget har den overordnede beslutningskompetence for DEFF. Den strategiske retning og tilskud til projekter besluttes af DEFF-styregruppen, der består af repræsentanter udpeget af hvert "ejer-ministerium" samt en ekstern formand. DEFF-sekretariatet koordinerer det daglige arbejde og betjener både Koordinationsudvalg, styregruppe og de fire programområder.

 

Om DEFFs virke

DEFF arbejder for, at forskere, undervisere og studerende på uddannelsesinstitutioner og universiteter har adgang til relevant information gennem brugervenlige systemer og vejledning af høj kvalitet. DEFF bidrager til en optimal udnyttelse af forskningsbaserede informationsressourcer og til samarbejde mellem bibliotekspartnerne, fælles udviklingsprojekter samt etableringen af en teknisk infrastruktur.

DEFF har tre overordnede mål:

  • Slutbrugernes udnyttelse af elektroniske ressourcer, både kvalitativt og kvantitativt, skal forbedres
  • Samarbejdet mellem uddannelses-, fag- og forskningsbibliotekerne skal styrkes og omfatte nye samarbejdspartnere
  • Resultaterne skal dokumenteres, formidles og udbredes til offentligheden

DEFF-samarbejdet omfatter fælles udvikling i de tilfælde, hvor samarbejde giver større udbytte end summen af lokale initiativer. Dette sikrer en bedre samlet udnyttelse af bibliotekernes ressourcer.

 

Aktiviteter i DEFF 2009

2009 var et aktivt og udbytterigt år for DEFF-samarbejdet. Der kom en ny styregruppe med en ny formand - Mai Buch, direktør i Competencehouse – og en række nye medlemmer. De almene gymnasier, VUC’erne og Social- og Sundhedsskolerne – knap 165 institutioner – blev pr. 1. januar en del af DEFF-samarbejdet. Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB) og Licensgruppen for Universiteter og Forskningsinstitutioner (LUF) samt de fire programgrupper bibeholdt deres høje aktivitets- og ambitionsniveau og har initieret en række spændende projekter og aktiviteter.

DEFF-sekretariatet

Styregruppen har i sin første tid særligt fokuseret på udarbejdelsen af en ny strategi for DEFF. Et væsentligt input til strategiarbejdet har været rapporten The Future of Research and the Research Library, som i 2009 er blevet udarbejdet for DEFF af Hans Siggaard Jensen, DPU-professor og medejer af konsulentvirksomheden The Lime Guild. Rapporten giver flere bud på scenarier for fremtidens biblioteksbetjening af forskere.

Styregruppens strategiarbejde ventes tilendebragt i løbet af 2010. Dernæst har styregruppen især fokuseret på at lade programgrupperne realisere deres strategi- og handlingsplaner så gnidningsløst som muligt.

Sekretariatet har deltaget i en række ressourcekrævende aktiviteter. Blandt flere har DEFF varetaget formands- og sekretærfunktionen for Open Access-udvalget. Dette udvalg skal i 2010 planlægge og gennemføre den danske implementering af EU’s Ministerråds konklusioner omkring videnskabelig information i den digitale tidsalder. Den australske økonomiprofessor John Houghton har med sin af DEFF bestilte rapport Costs and Benefits of Alternative Publishing Models: Denmark leveret et grundigt videnskabeligt belæg for en aktiv Open Access politik. Derudover har arbejdet med en national databrønd for e-bøger og e-tidsskrifter været højt prioriteret. Ligeledes har sekretariatet varetaget en række opgaver i forhold til den bibliometriske forskningsindikator.

Internationalt er DEFF partner i Knowledge Exchange (KE). Andre partnere er tyske Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), hollandske SURFfoundation samt britiske Joint Information Systems Committee (JISC). KE’s nye organisationsstruktur med kun én ledelsesrepræsentant fra hvert af partnerlandene i KE-styregruppen har virket upåklageligt og gjort samarbejdet mere beslutningsdygtigt og fleksibelt.

Om selve projektarbejdet i programgrupperne vil yderligere fremgå i beretningens følgende afsnit. Udviklingen i projekter af særlig væsentlig karakter som DanBib og dets kobling til det globale katalogiserings- og bestillingssystem Worldcat, fælles Electronic Ressource Management System (ERMS) samt adgangsstyringsprojektet Where Are You From (WAYF) vil ligeledes blive uddybet nedenfor.

DEFF-licenssekretariatet

En væsentlig begivenhed i 2009 var også her gymnasiernes, VUC’ernes samt SOSU-skolernes indlemmelse i DEFF. Licenssekretariatet har leveret en licenspakke til de nye medlemmer samt inddraget medlemmer herfra i Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB). Der er desuden leveret sekretariatsbistand til udarbejdelsen af et forprojekt om en fælles teknisk platform, herunder bibliotekssystem til gymnasiesektoren.

Af andre markante begivenheder afholdt licenssekretariatet for første gang DEFF Online i 2009 – et endagsseminar for DEFF-medlemmer. Ni forlag præsenterede deres produkter, og dagen var en succes med sine godt 70 deltagere. Seminariet vil blive gentaget i 2010. 2009 var også året, hvor faktureringen af licenser til alle deltagende institutioner blev omlagt, således at faktureringen nu sker to gange årligt via den videreudviklede licensdatabase. Licenssamarbejdet med LUB og LUF har ligeledes været frugtbart, hvilket sidst på året mundede ud i en fælles servicedeklaration.

 

DEFF-aktiviteter i 2010

Der er store forventninger til DEFF-styregruppens strategiarbejde. Ambitionen er til stadighed at udvikle og målrette flere DEFF-services og brede dem ud til en endnu større brugermasse, herunder potentielle brugere som små og mellemstore virksomheder samt iværksættere. DEFF-bibliotekerne dækker i forvejen det meste af den fremtidige danske arbejdsstyrke. Dette forudsætter større budgetter og politisk velvilje, men lykkes missionen, kan udbygning og konsolidering af infrastrukturen, som er en primær DEFF-opgave, til stadighed udvikles.

DEFF-programgruppernes mandat udløber ved udgangen af 2010. Det betyder, at styregruppen og sekretariatet i løbet af den kommende tid skal til at tegne konturerne af et "nyt" DEFF. På licenssiden vil der fortsat være fokus på udvikling og implementering af mere og bedre it-baseret betjening. Dette gælder for såvel licens helpdesk’en, grænsefladen for licensadministrationsdatabasen som for hele regnskabet til brug ved faktureringer. Der vil ligeledes blive påbegyndt et arbejde med udvikling af en ny hjemmeside for DEFF, hvilket forventes at gøre web-projektansøgninger samt generel web-betjening væsentligt lettere og mere brugervenlig.

Det er DEFFs strategiske ambition at komme stadig tættere på studieprocessen, herunder at arbejde yderligere med livslang læring, e-læring og informationskompetence. E-science og primære data vil også være væsentlige indsatsområder.

 

Resultater og milepæle i DEFFs historie

Set i lyset af DEFFs relativt korte historie er der gennem samarbejdet blevet investeret stort i opgradering af bibliotekssystemer, digitalisering af kortkataloger og tidsskrifter. Der er skabt adgang til licensbelagte elektroniske ressourcer, udviklet søgesystemer og institutionelle arkiver. Der er etableret et indkøbssamarbejde med mere end 225 institutioner, der omsætter for over 135 mio. kr. årligt i forbindelse med køb af licenser til elektroniske tidsskrifter og databaser.

DEFF har fra sin eksistens som projekt 1998-2002 og permanent aktivitet derefter opnået en række bemærkelsesværdige resultater til gavn for brugerne af den danske fag-, uddannelses- og forskningsbibliotekssektor.

1998-2002 – Digitalisering af bibliotekerne

I denne periode blev der udviklet nye online kataloger over fysiske materialer, mens der blev sikret en migration fra trykte til digitale tidsskrifter med fjernadgang. Målsætningen med indsatsen var digitalisering af bibliotekerne med udgangspunkt i opgradering af de lokale bibliotekssystemer (Syddansk Universitetsbibliotek, Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og over hundrede andre biblioteker). I samme periode digitaliserede DEFF "katalogkasserne" (2,5 mio. katalogkort og 882.000 referencer). Dette dannede et væsentligt grundlag for bibliotek.dk.

Digitale materialer, forskningsregistrering og webarkivering

Benyttelsen af licenser var i starten begrænset til det fysiske bibliotek. I kraft af et fælles udviklet system til adgangsstyring kunne DEFF dog i 2002 give alle danske forskere og studerende adgang til de elektroniske tidsskrifter og databaser 24 timer i døgnet fra alle computere med internetopkobling. Fjernadgangen blev skabt vha. et system af proxy servere og ensartet anvendelse af LDAP-protokollen. Der er ligeledes sket en markant udvikling af licenssamarbejdet, hvor 3 ud af 4 lån i dag er digitale. Over 20 % af DEFFs bevilling blev i projektperioden anvendt til at støtte bibliotekernes indkøb af licenser.

Desuden er der blevet gennemført en række digitaliseringsprojekter, hvoraf enkelte bør nævnes:

  • Weilbach Kunstner Leksikon (37.500 kunstværker) 
  • Illustreret Tidende (58.000 sider og 4.000 billeder) 
  • Arkiv for Dansk Litteratur (150.000 sider) 
  • 8 danske kernetidsskrifter (240.000 sider og 25.000 artikler)

Sidstnævnte projekt bidrog til at fremhæve mangler i ophavsretsloven og til at bane vej for den udvidede aftalelicens, som blev implementeret i loven i 2009. DEFF forhandlede f.eks. mulighed for indscanning af videnskabelige artikler (Ohl. § 16. stk. b).

DEFF har også overtaget Den Danske Forskningsdatabase og videreudviklet den som registreringssystem og registrant over dansk forskning. Systemet blev især anvendt til forskningsregistrering på Danmarks Tekniske Universitet (Orbit systemet) og var inspirationen for PURE systemet. Det bør derudover tilføjes, at projekterne inden for webarkivering kom til at danne grundlag for høst og bevaring af den "danske" del af Internettet.

2003-2010 – Nye opgaver og nye services

I denne fase er DEFF bl.a. kommet tættere på forskningsprocessen. Særligt med fokus på forskningsregistrering med PURE, institutionelle arkiver, integreret søgning - herunder databrønd. Fokus er der også på Open Access, som vedrører aktiviteter, der har til formål at give fri adgang til forskningsresultater.

Projekterne inden for disse områder har bl.a. omfattet:

  • Konsolidering og videreudvikling af lokal autentifikation og implementering af CAS på flere universiteter
  • Pay-per-view administrationssystem – anvendes af 130 biblioteker i Bibliotekernes Netmusik
  • Fedora 1 og 2 – fælles udvikling med bl.a. Cornell University samt samarbejde med Atira
  • Udbredelse af PURE
  • Test af institutionelle arkiver
  • Bevaring af institutionelle arkiver - Pindar
  • Støtte til videnskab.dk
  • MILE-SWIM-Learning Objects WEB - Udvikling af studie- og informationskompetence
  • Edumedia – forprojekt om videoarkiver i samarbejde med DR, Forskningsnet og UNI-C
  • Mange e-læringsprojekter (f.eks. DELA – anvendelse af webservices i læringsmiljø)
  • UB-testen – test af informationskompetence
  • www.stopplagiat.nu/ - indsats mod plagiering
  • Open access rapporter og projekter

 

Programgruppen: Arkitektur og Middleware

Foto af Arne Sørensen

Formand: Arne Sørensen

Programgruppen ser som sin hovedopgave at etablere samarbejde om infrastrukturen og konsolidere løsninger for forskningsbibliotekerne. Områdets handlingsplan, som blev vedtaget i begyndelsen af 2009, har derfor kun et overordnet mål:

Etablering af egentlige fælles komponenter og fælles driftsløsninger for bibliotekerne.

Handlingsplanen, oversigt over gruppens medlemmer, referater fra møder afholdt i programgruppen, projektansøgninger mv. kan ses på programgruppens wiki: http://arkitektur.deff.wikispaces.net.

Aktiviteter

Der har været 6 aktive projekter i 2009. De 3, som har bevillinger for 2009, er:

Danbib som ægte fælles katalog - implementering

Grundidéen i projektet er at understøtte en dynamisk proces, hvor posterne i fælles katalogen til enhver tid er opdateret til et ideelt kvalitetsniveau, og hvor de enkelte biblioteker kan koble deres lokale udgaver af posten på fællesposten, således at fælles opdatering automatisk udbredes overalt. Den fulde implementering ser dog ikke ud til at kunne lykkes, men på en række delområder er der nået gode resultater. F.eks. kan DBC nu tilbyde postforbedringer til lokalbibliotekerne via Danbibs klyngebegreb. Desuden har projektet analyseret mulighederne for indførelse af fælles værktøjer til materialevalg og katalogisering. Med fælles værktøjer bliver det muligt for forskningsbibliotekerne at samarbejde om indkøb og katalogisering.

Danske Biblioteker i Worldcat - implementering

Projektet har haft to formål, der begge er lykkedes: For det første at forbedre grundlaget for genbrugskatalogisering gennem adgang til Worldcat, der er verdens største katalog over fysisk biblioteksmateriale, og for det andet at udstille danske bibliotekers materiale mere systematisk i Worldcat og dermed fremme det internationale udlån fra danske biblioteker. Projektet er i familie med Danbib som ægte fælles katalog, men i modsætning til dette ændrer Worldcat-projektet i sig selv ikke ved de gængse arbejdsgange på bibliotekerne. Opbakningen omkring projektet har derfor været helt entydig, og resultatet er nu fuld drift via services fra DBC.

Fælles Electronic Ressource Management System (ERMS)

Projektet er et konsolideringsprojekt, som både kan betyde effektivisering og serviceforbedringer.

Projektgruppen, der er bredt sammensat med repræsentanter fra samtlige større forskningsbiblioteker, har over flere workshops analyseret DEFF-bibliotekernes eksisterende e-ressource administration, set udvalgte ERM systemer og indhentet udenlandske erfaringer. Motivationen for indførelse af ERMS er, at e-ressource indkøbet budgetmæssigt fylder meget hos bibliotekerne, men værktøjerne til administration er ikke fulgt med. Der er behov for større videndeling blandt medarbejderne, ensartede processer, kontinuitet i arbejdet og endeligt effektiv udnyttelse af midlerne brugt på e-ressourcer. Projektgruppen har afleveret sin rapport i begyndelsen af 2010 og anbefaler, at der iværksættes en proces til indkøb af et konsortie ERMS.

Fremtiden

Programgruppens handlingsplan indeholder en række aktiviteter, som endnu ikke er formuleret som egentlige projekter. Blandt disse er fælles link resolver og fælles proxy, som begge er vurderet på skitseplan i løbet af 2009, men er sat i bero, da gevinsten ved en fælles løsning vurderes som marginal. Tilbage står 3 projekter, som planlægges etableret i 2010:

Brugerspor og datamining

Ideen er at opsamle anonymiserede data om brugeradfærd i og ikke mindst på tværs af systemer og på tværs af danske biblioteker. Blandt anvendelser kan nævnes studier af brugeradfærd, anbefalingssystemer, rankering af resultater, optimering af e-licensporteføljen og statistik.

Databrønd – danske kilder

Projektet skal forberede etableringen af en databrønd af egentlig dansk materiale. Idéen er bearbejdet over flere møder i programgruppen, og på det seneste sammenkoblet med arbejdet med persistent identifiers (stabile navne eller henvisninger til netdokumenter) i Knowledge Exchange samarbejdet. I 2010 forventes etableret et projekt, der eksplicit omfatter indholdet i Det Kongelige Biblioteks og Statsbibliotekets digitale kulturarvsarkiver samt forskningspubliceringen i universiteternes PURE-systemer.

Fælles dokumentleveringssystem

Der er tale om udvidelse og udbredelse af eksisterende services af dokumentleverancer, hvor udgangspunktet oftest er en papirudgave, men leveranceformen er elektronisk. Som eksempel kan nævnes Statsbibliotekets e-kopi service, der i 2010 aftalemæssigt forventes udvidet til at omfatte alle danske tidsskrifter.

 

Programgruppen: Nye institutioner

Foto af Mai Aggerbeck

Formand: Mai Aggerbeck

Programgruppen beskæftiger sig på den ene side med konsolidering af uddannelsesbibliotekerne på det digitale og driftsmæssige område og på den anden side med et integreret samarbejde mellem bibliotek og uddannelse. Programgruppen blev i 2009 udvidet med repræsentanter fra de almene gymnasier, VUC’erne og Social- og Sundhedsskolerne og repræsenterer dermed undervisningsinstitutioner, der ikke er egentlige forskningsinstitutioner. Den efterhånden store gruppe og gruppens tværfaglige profil har betydet, at gruppen måtte bruge ressourcer på at beskrive nye rammer og vilkår for arbejdet. Resultatet af denne proces er forbedret samarbejde i gruppen og øget idéudvikling i indsatsområderne.

Status på aktiviteter i 2009

Nye Institutioner (NI) har i 2009 iværksat følgende aktiviteter inden for programområdets indsatsområder:

Kommunikation

Kommunikation med vore interessenter skal løbende føre til en indsigt og til en samlet

prioritering af opgaverne for at vise vejen for projektudviklingen i NI.

Temadag om læringsrepositorie for digitale læringsobjekter i samarbejde med projektgruppen bag KIC projektet

Oplæg på konference for faggruppen Bibliotek og Uddannelse

  • Præsentation af projekt LibGuide på temadag for Erhvervsskolerne
  • Oplæg på temadag afholdt af Biblioteksforeningen for de Almene Gymnasier (B.A.G.)
  • Oplæg for biblioteksledere ved Professionshøjskolebibliotekerne
  • Artikler i Revy, Uddannelsesbibliotekaren, Gymnasieskolen og VidenDanmarks nyhedsbrev samt forskningsartikel i New Library World
  • Løbende orientering om gruppens arbejde i nyhedsmail fra NI
  • Påbegyndt udvikling af en videndelings-wiki
  • Påbegyndt udvikling af PIXI-udgave af strategi- og handleplanen

Informationsforsyning

Indsatsområdet begrundes politisk med baggrund i DEFFs vision og mission samt i de politiske krav, der stilles til uddannelserne på alle niveauer.

  • Nyt bibliotekssystem til gymnasierne, SOSU-skolerne og VUC’erne: En behovsundersøgelse
  • E-bogsprojekt: Evaluering af forsøg med digitaliseret dansk materiale på tre professionshøjskoler
  • Udvikling af varedeklaration for elektroniske DEFF licenser

Informationskompetencer

Informationskompetence som indsatsområde skal understøtte implementeringen af informationsforsyningen. 

  • Uddannelseskompetencer til det nye årtusinde - et partnerskabsprojekt med det Nationale Videncenter for E-læring @ventures, University College Syddanmark og Professionshøjskolen Metropol 
  • Udvikling af en efter- og videreuddannelse for gymnasiebibliotekarer og gymnasielærere
  • Seminar om informationskompetence i samarbejde med netværket VidenDanmark.

E-læring

Indsatsområdet funderes i kravet om nye og eksperimenterende læringsformer samt kompetenceudvikling af undervisere på alle uddannelser.

  • Next Generation: et tværinstitutionelt modningsprojekt
  • LibGuide - fase 2 er iværksat

Videnstyring

Programgruppen mener, at forudsætningerne for en vellykket informationsforsyning er informationskompetencer og videnstyring.

  • Knowledge and Information Community (KIC) - udvikling af et læringsrepositorie fase 1 afsluttet
  • Knowledge and Information Community – udvikling af et læringsrepositorie fase 2 er iværksat
  • Afklaringsprojekt vedrørende samarbejdet mellem videncentre og professionshøjskolebiblioteker
  • Biblioteksfunktionens deltagelse i udviklingen af et mentorstøttet efter- og videreuddannelsesforløb – et forskningsprojekt

Konklusion og skitse for fremtidige perspektiver

2009 har indfriet vore overordnede mål, idet vi har arbejdet med udvikling af projekter, der konsoliderer uddannelsesbibliotekerne på det driftsmæssige område og integrerer samarbejdet mellem bibliotek og uddannelse. Projekterne spreder sig geografisk og er forankret bredt i de uddannelsestyper, vi repræsenterer. I 2010 vil vi yderligere udbrede kendskabet til vore projekter og resultater og diskutere nye udviklingsmuligheder med vore interessenter. Programgruppen har fået tilknyttet en journalist, og der er udviklet en handleplan for alle gruppens kommunikationsaktiviteter i 2010. Endelig er der planlagt en studietur med det overordnede formål at strukturere den nuværende viden (herunder ny inspirerende international viden og forskning) og planlægge slutfasen for arbejdet i forbindelse med en evaluering.

Læs mere på programgruppens wiki: http://nyeinstitutioner.deff.wikispaces.net/

 

Programgruppen: Informationsforsyning

Foto af Mogens Sandfær

Formand: Mogens Sandfær

Programgruppen for Informationsforsyning beskæftiger sig med det digitale biblioteks indhold – og dermed grundlaget for de moderne digitale forskningsbibliotekers mission:

  • at tilvejebringe og formidle den information, som forskere, undervisere, studerende mv. behøver for at kunne udføre deres opgave (dvs. at stille den globale information til rådighed lokalt)
  • at forvalte og formidle den information, som forskere, undervisere, studerende mv. producerer ifm. deres opgaver (dvs. at opsamle, registrere, organisere, bevare, publicere og formidle den lokale information globalt)

Programgruppen har således en bred samarbejdsflade med såvel DEFF, Mødet med Brugeren og Arkitektur og Middleware som Nye Institutioner. Programgruppen indgår ligeledes i et udstrakt internationalt samarbejde, primært gennem Knowledge Exchange, der har stort set de samme indsatsområder som programområdet. Tilsvarende har Nordforsk og Nordbib været en samarbejdsflade, såvel hvad angår elektronisk publicering som de videre eScience perspektiver.

Handlingsplan og budget

Områdets handlingsplan fra maj 2009 rummer fire indsatsområder, hver med en række aktiviteter og målsætninger:

    A. Global informationsforsyning af forskere, undervisere, studerende mv.
   
B. Forskningspublicering og Open Access
   
C. Forskningsdata og Open Access
   
D. Undervisningsmaterialer og Open Access.

Da periodens projektbudget imidlertid viste sig at blive væsentlig mindre end tidligere og end forventet, blev indsatserne droslet ned til et enkelt projekt på hvert af de tre første indsatsområder koblet med en række studier og en meget aktiv deltagelse i nationale og internationale aktiviteter og fora.

Aktiviteter

Det første projekt blev sat i gang på området global informationsforsyning. Det drejer sig om at udvikle statistiske værktøjer til støtte for bibliotekernes licensindkøb. Projektet, der har en meget bred deltagelse, forventes ved årets slutning at stille et nyt web-baseret værktøj til rådighed, der bla. inddrager forskernes publicerings- og citeringsadfærd i vurderingen af licensernes værdi for universiteterne mv. Herved bidrages til, at bibliotekernes begrænsede ressourcer anvendes optimalt.

Det næste projekt er sat i gang på området forskningsdata – et område, der er særdeles aktivt i det øvrige Europa. Det drejer sig om et pilot- og formidlingsprojekt om bibliotekernes rolle ifm. forskningsdata, altså primærdata, de eksperimentelle og statiske data, der ligger til grund for forskningsresultaterne og publikationerne. Her gennemføres der to problemafklarende pilotprojekter ved hvert sit universitet, mens et tredje universitet koncentrerer sig om evaluering og formidling af projektets aktiviteter og erfaringer til de øvrige interessenter i DEFF landskabet.

I tilknytning til dette har programgruppen engageret sig i Nordforsks planlægning på eScience-området i forventning om, at der ville kunne skabes en nyttig synergi mellem DEFFs tiltag på forskningsdataområdet og nogle større potentielle tiltag i Nordisk regi.

Open Access har været et meget stort tværgående indsatsområde uden egentlige projekter. Året før lancerede programgruppen Dansk Open Access Netværk, der samler eksperter og interesserede fra biblioteker ved alle universiteter såvel som "nye" institutioner. Dette netværk er for alvor blevet bredt ud og etableret i det forgangne år.

Programgruppen har deltaget aktivt i arbejdet med at følge op på EU Ministerrådets konklusioner om videnskabelig information i den digitale tidsalder i form af deltagelse i det nedsatte nationale Open Access Udvalg. Primo 2010 er der udarbejdet en rapport med anbefalinger til implementering af Open Access i Danmark. Herefter skal anbefalingerne i høring, og det bliver besluttet om udvalget skal fortsætte de kommende år med overvågning og stimulering af implementeringen som opdrag.

Perspektiver

Programgruppen har været stærkt engageret i de konsulentundersøgelser og scenarie-events til afklaring af DEFFs fremtid. Det er oplagt for denne programgruppe, at emner som

  • Global informationsforsyning af forskere, undervisere, studerende mv.
  • Forskningspublicering og Open Access
  • Forskningsdata og Open Access
  • Undervisningsmaterialer og Open Access

fortsat vil udgøre en central del af DEFFs arbejdsfelt.

Læs mere på programgruppens wiki: http://informationsforsyning.deff.wikispaces.net/

 

Programgruppen: Mødet med brugeren

Foto af Tina Pipa Foto af Karen Harbo

Formand: Tina Pipa i 2009

Konstitueret formand: Karen Harbo

Programgruppen Mødet med Brugeren har fokus på

  • Brugernes adgang til og brug af information
  • Bibliotekernes kommunikation med brugerne, herunder undervisning, formidling, markedsføring af information, services og produkter

Programgruppen iværksætter aktiviteter og projekter, som øger brugernes oplevelse af relevans og umiddelbarhed i mødet med det digitale og det fysiske bibliotek for derigennem at skabe en øget udnyttelse af bibliotekers services, produkter og aktiviteter, herunder læring og forskning.

Det er programgruppens opfattelse, at biblioteker skal rumme et beredskab af metoder til afdækning af brugernes adfærd og behov, samt strategisk vende blikket mod brugerne i udviklingen af biblioteket. Her mener programgruppen, at der er et uudforsket potentiale i øget forståelse og inddragelse af web 2.0. fænomenet for at styrke mødet mellem bibliotek og bruger.

Programgruppen fokuserer derfor i handlingsplanen for 2009-2010 på fire indsatsområder:

  1. Potentialet i udnyttelsen og benyttelsen af web 2.0 for DEFF
  2. Viden om og metoder til afdækning af brugeradfærd og behov
  3. Udvikling af anvendelige web 2.0 produkter, som skal implementeres og evalueres
  4. Styrket videndeling. Herunder, at arbejde for en udvidet medarbejderdreven udviklingskultur i DEFF-bibliotekerne

Aktiviteter

Programgruppen har i 2009 arbejdet med planlægning af to store projektaktiviteter, som er målrettet bred deltagelse fra alle typer af DEFF-biblioteker.

Under indsatsområde 2 og 4 falder projektet Brugerkaravanen, som foregår i Århus, København, Odense og Aalborg. Projektet afsluttes med en National Brugertemadag i Århus. Begge dele afvikles i foråret 2010. Denne aktivitet har fokus på viden om og metoder til afdækning af brugeradfærd og behov samt styrket videndeling og udvidet medarbejderdreven udviklingskultur.

Under indsatsområde 1 og 3 falder en ekspertworkshop til problemfokusering, afviklet i efteråret 2009. Her havde programgruppen inviteret eksperter fra hele landet til workshop om brugen af web 2.0 og sociale teknologier i de danske fag- og forskningsbiblioteker. Programgruppen havde inden dette arrangement gennemlæst DEFF-bibliotekernes udviklingsstrategier for at undersøge, hvilken rolle brugerne spiller i disse. En rolle, som på workshoppen skulle blive konfronteret med specialisternes opfattelse af studerende og forskere i danske uddannelsesinstitutioner – og deres ønske om web 2.0 baseret biblioteksservice.

Workshoppen blev faciliteret af en proceskonsulent og mundede ud i en række rammeforslag, som programgruppen efterfølgende har arbejdet med at omforme til konkrete projekter. Der vil i 2010 blive søgt tilsagn til disse projekter fra DEFF-styregruppen, og der vil blive søgt projektpartnere til disse projekter blandt DEFF-bibliotekerne. Projekterne vil have fokus på potentialet i udnyttelsen og benyttelsen af web 2.0 for DEFF samt udvikling af anvendelige web 2.0 produkter, som skal implementeres og evalueres.

For både Ekspertworkshop og projektet Brugerkaravanens vedkommende har det gjort sig gældende, at programgruppen har søgt inspiration "ude af boksen" – hos parter, som befinder sig udenfor traditionel bibliotekskontekst – til planlægning og afvikling. Dette gjort for at leve op til programgruppens mål om at fremme brugerlogik frem for bibliotekslogik.

Perspektiver

Programgruppen vil, i et samarbejde med kolleger i DEFF-bibliotekerne, i 2010 videreføre arbejdet med udmøntning af ovenstående projektaktivitet samt holde fokus på formidling og implementering af projekternes resultater, det være sig i form af erfaringer, viden og produkter. Det er programgruppens ønske, at de iværksatte projektaktiviteter skal sætte varige spor i DEFF-bibliotekerne. Bæredygtighed ligger programgruppen på sinde, og gruppen vil arbejde og tale for, at dette emne fortsat diskuteres i og imellem programgrupperne samt i det brede DEFF-regi.

Læs mere på programgruppens wiki http://mmb.deff.wikispaces.net/

 

Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB)

Foto af Karin Lodberg

Formand: Karin Lodberg

Fire emner har især været i fokus på licensgruppens møder i 2009: 

  • Inddragelse af de nye institutioner i DEFF og LUB 
  • Servicedeklarationen for DEFF
  • Markedsføring af de elektroniske ressourcer 
  • Sikring af kontakten til LUB-medlemmernes baglande

Licensgruppen har i 2009 afholdt tre møder. Mødet i september var lagt i forlængelse af leverandørdagen DEFF Online, så medlemmerne samtidig kunne deltage i denne.

Nye institutioner i LUB

Fra 1. januar 2009 blev de almene gymnasier, Social- og Sundhedsskolerne samt Voksenuddannelsescentrene (VUC) omfattet af DEFF og licensgruppen. De nye institutioner er for manges vedkommende præget af små/ingen timetal til professionel betjening, hvorfor kontakten må gå igennem rektor eller en underviser. Disse er sjældent inde i terminologien omkring licenser, ophavsret, statistik mv., hvilket vanskeliggør kommunikationen og bestræbelserne på at sørge for lige muligheder til alle.

Mere end 75 almene gymnasier, SOSU-skoler og VUC’er har tilmeldt sig licenspakken, der indeholder to danske licenser samt en række udenlandske. Licenserne tilgås via IP-adresser, password eller med "Skoda" som platform.

Servicedeklaration og handlingsplan

DEFF-sekretariatets første servicedeklaration har sammen med handlingsplanen for 2009-11 fyldt en del på LUBs møder i 2009. Handlingsplanen ligger nu på hjemmesiden, og servicedeklarationen er vedtaget i første version.

Lubwiki – www.lubwiki.wikispaces.com

Idékataloget gik den 1. november 2009 i luften med de første 15 bidrag. Flere er kommet til siden. Besøgstallene er pæne, men succesen afhænger af, at der til stadighed sker fornyelse og opdatering af ideerne.

Der er skrevet en artikel om wiki’en i Uddannelsesbibliotekaren.

Kontakt til baglandet

LUBs mailingliste anvendes til alle informationer om aktiviteter på licensområdet, således også efterårets mange fornyelser. Vi vil i 2010 drøfte, hvorledes vi løser problematikken omkring den nødvendige kontakt til baglandet, således at dette sker hensigtsmæssigt.

Der er adgang til flg. information om LUB på DEFFs hjemmeside: Kommissoriet, liste over LUBs medlemmer, dagsorden til kommende møde, referat af alle møder, servicedeklaration og handlingsplan.

Konsortiedag/temadag

Planlægning af DEFFs konsortiedag/temadag blev påbegyndt i 2009, men selve afholdelsen blev udskudt til foråret 2010 pga. arrangementstrængsel i efteråret 2009. En fælles LUB/LUF-gruppe arbejdede i sidste halvår af 2009 med såvel den praktiske, som den indholdsmæssige tilrettelæggelse af temadagen, som blev afholdt den 17. marts 2010 i Odense. Program for dagen, samt powerpoints fra oplæggene, kan ses på DEFFs hjemmeside.

Projekt Varedeklaration af licensbelagte ressourcer

LUB har drøftet og støttet dette projekt initieret af programgruppen Nye Institutioner. Projektet skal tilrettelægge en model for faglig vurdering af licenser med henblik på at skabe et bedre fagligt beslutningsgrundlag for de biblioteker, der skal tegne, forny eller opsige licenser. Det er tanken, at de faglige beskrivelser skal være et supplement til de beskrivelser, der allerede ligger på DEFFs hjemmeside.

Repræsentation i andre fora

Licensgruppen deltager som observatør i programgruppen Informationsforsyning, deltager i arbejdsgruppen vedr. varedeklarationer og i projektet vedr. e-bøger.

Statistik

Der er stor usikkerhed på statistikudtrækkene fra de forskellige databaser og tidsskriftspakker, og der er i LUB et stærkt ønske om, at statistikken på DEFF-licenserne bliver udarbejdet centralt, så de kan trækkes af den enkelte institution fra DEFFs hjemmeside. Dette vil også betyde mere sikre og valide tal til biblioteksstatistikken.

E-bøger

LUB følger udviklingen på området og har bl.a. drøftet bibliotekernes dilemma med manglende mulighed for interurbanlån af f.eks. udenlandske e-bøger. DEFF-licenssekretariatet vil tænke dette ind i forhandlingerne med udbyderne.

Som det ses, spænder LUBs diskussioner bredere end behandling af licensforslag. Dette er dog et centralt punkt på LUB-møderne, og resultatet af disse drøftelser fremgår af referaterne som kan findes på DEFFs hjemmeside.

 

Licensgruppen for Universiteter og Forskningsbiblioteker (LUF)

Foto af Anna Mette Morthorst

Formand: Anna Mette Morthorst

Året 2009 har igen været præget af travlhed og fornyelser, herunder blandt andet af flerårige aftaler som Taylor & Francis, Oxford University Journals og Wiley-Blackwell licensaftalen. Desuden har der været fokus på at optimere de administrative processer og samarbejdet i konsortiet.

Der har været arrangeret flere kurser og temadage i 2009:

En temadag om e-bøger. Fokus var på e-bogsplatforme, hvor tre store e-bogsudbydere var inviteret til at præsentere deres bud på køb af enkelttitler

Et kontrakt- og copyright kursus med den amerikanske jurist Lesley E. Harris. Det var et intensivt og interessant 2-dages kursus med indføring i de forskellige paragraffer og krav, man skal være opmærksom på som forhandler af licenser. Kurset bød også på et oplæg ved Anders K. Rasch fra Copydan omkring copyright og licenser set i en dansk kontekst. Udover deltagere fra Danmark havde kurset flere licensmedarbejdere med fra de andre nordiske lande

DEFF Online, hvor forskellige udbydere var inviteret til at præsentere nye produkter og licenser. Det var første gang arrangementet blev afholdt, men det var en succes, der forventes gentaget i 2010. 9 forlag var inviteret, og der var 70 deltagere.

Licensgruppen har i 2009 afholdt 5 møder og har arbejdet med flere temaer:

Servicedeklaration: Der er udarbejdet en servicedeklaration for DEFF-licenssekretariatet. Formålet med deklarationen er at sikre forventningsafstemning og en klart defineret aftale for samarbejdet mellem deltagerne i konsortiet og DEFF licenssekretariatet. Servicedeklarationen fastlægger serviceniveau, roller og ansvar samt procedurer for samarbejdet. Der har været drøftelser på møderne, ligesom DEFF-licenssekretariatet har gennemført besøg på universiteterne for at danne sig overblik og forståelse for arbejdsgange. I servicedeklarationen er det nu synligt med årshjul, hvordan eksempelvis fornyelser, fakturering og statistik foregår. Samlet er gevinsten større gennemsigtighed i de mange elementer, der indgår i licenssamarbejdet.

Prismodeller og fordelingsmodeller. En arbejdsgruppe har leveret et notat med gennemregnede eksempler på konsekvenser af fordelingsmodeller for det danske konsortium med forskellige parametre som størrelse, forbrug, budget, population (FTE, VIP, STÅ) og gennemsnitspriser for titler. Hovedformålet har som tidligere været, at der skulle findes en tidssvarende og transparent model i stedet for prismodeller baseret på gamle printabonnementer. Der er ikke draget endelige konklusioner, men notatet udbygger tidligere modelberegninger og danner et solidt grundlag for det videre arbejde.

Fleksible licenser. Der er blevet udarbejdet et oplæg vedrørende fleksible licenser. Denne type licenser kan være aftaler, der tegnes på tværs af institutioner, fakulteter, styrelser mv. eller faglige licenser, som dækker enkeltbiblioteker som del af en større organisation. Notater viser et behov for afklaring af håndteringen af disse typer licenser.

Sustainability. Licensgruppen har drøftet langtidsbevaring af licenser. Der er nu ikke automatisk garanteret fremtidig adgang til licensbelagte ressourcer - primært tidsskrifter. Der skal arbejdes med modeller for en sådan sikring i forhold til arkiveringsløsninger, og der skal gives sikkerhed i kontrakter i forbindelse med post-cancellation. DEFF og medlemmer af gruppen har deltaget i en Knowledge Exchange workshop i Edinburgh om emnet. Der er indhentet tilbud på Portico, som er et eksempel på en arkivløsning.

Licensgruppen er repræsenteret i programgruppen Informationsforsyning og har desuden deltaget i projekter fra programgruppen Arkitektur & Middleware, blandt andet i et projekt der har set på mulige systemer til licensadministration (ERMS).

Fremtidige perspektiver

Licensgruppen har sammen med LUB udarbejdet en ny handlingsplan, der dækker perioden 2009-2011. De overordnede mål er blandt andet at få lavet aftaler om et fælles ERMS, der kan lette det administrative arbejde for DEFF-licenssekretariatet og konsortiets biblioteker og at få licenser, hvor OA indgår i finansieringen. Endvidere kan nævnes en målsætning om, at konsortiet får adgang til flere e-bøger gennem en koordineret indsats, der skaber større synlighed for denne type licenser.

 

Knowledge Exchange

Knowledge Exchange

Knowledge Exchange (KE) er det internationale videndelingssamarbejde, som DEFF siden 2005 har været aktiv i. KE-initiativets partnere er ud over DEFF: Joint Information Systems Committee (JISC) i Storbritannien, Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) i Tyskland og universitetsorganisationen SURFfoundation i Holland. De fire organisationer er meget forskellige, både hvad angår organisatorisk struktur, opdrag og mission. Men fælles for dem alle er deres rolle og visioner, når det gælder etablering og udvikling af en sammenhængende informations- og kommunikationsteknologi (IKT) og informationsinfrastruktur for forskere og studerende. DEFF har siden starten huset det fælles kontor med KE-sekretariatet.

Strategy Forum

DEFF var vært ved det fjerde Strategy Forum, som blev afholdt 29.-30. april 2009 i Fredensborg. På mødet deltog ledelsesrepræsentanter fra de fire partnerorganisationer og eksterne gæster fra de fire lande. På mødet var der indlæg om initiativer på EU-niveau, blandt andet ved Norbert Lossau, Göttingen Universitetsbibliotek, der orienterede om OpenAIRE og opfordrede KE til at bidrage aktivt til projektet. Arbejdet i det forløbne år blev diskuteret og evalueret, og de strategiske linjer blev lagt for det kommende år med fokus på arbejdet med Open Access samt primære forskningsdata. Der var positive tilbagemeldinger fra samtlige partnere omkring det forløbne års indsats, og alle udtrykte samtidig forventning om et fortsat samarbejde udover den nuværende treårige KE-periode. Der var ligeledes enighed om at fortsætte med samme vision som i den tidligere periode og fortsat at styrke dialogen med EU.

Open Access

De fire partnerlande iværksatte i slutningen af 2008 cost-benefit analyser af alternative publiceringsmodeller udført af John Houghton, Victoria University i Australien. Rapporterne fra Storbritannien, Holland og Danmark blev offentliggjort i løbet af første halvår af 2009, mens den tyske rapport forventes klar i første halvår af 2010. De tre rapporter viste alle, at der er betydelige fordele ved en overgang til Open Access. I den forbindelse afholdt KE en velbesøgt workshop i Bruxelles med deltagere fra EU-kommissionen og andre interessenter, hvor resultaterne blev præsenteret og diskuteret. Som opfølgning på resultaterne i rapporterne organiserede KE en workshop på Berlin7 konferencen i Paris den 3. december 2009 med titlen "Practical challenges in moving to Open Access".

I forbindelse med Open Access ugen (uge 43) udsendte KE en brochure om de rapporter, der har analyseret de økonomiske forhold i forbindelse med alternative publiceringsmodeller. Brochuren omhandler John Houghtons cost-benefit analyser i Holland, England og Danmark, RIN-rapporten i Storbritannien og andre analyser, der er blevet udarbejdet gennem de senere år. Brochuren blev sendt til interessenter i de fire partnerlande.

I Open Access arbejdsgruppen arbejdes endvidere med forretningsmodeller for Open Access, og KE har iværksat en konsulentrapport om muligheder for anvendelse af de såkaldte "submission charges".

Primary Research Data

Arbejdsgruppen afholdt en workshop i Berlin den 23.-24. september 2009 med titlen "Main drivers on Successful Re-Use of Research Data" med deltagelse fra mere end 70 forskere fordelt på mange fagområder fra de fire partnerlande. Workshoppen fokuserede på fordele, udfordringer og problemer ved genbrug af forskningsdata set fra en forskers synspunkt. Der var oplæg fra forskere bredt fordelt over discipliner, to hovedoplæg og udvalgte præsentationer fra institutioner, der beskæftiger sig med infrastruktur, udgivere og nationale samt internationale forskningsfonde. Det blev klart på workshoppen, at visse udfordringer og problemer er sammenlignelige på tværs af fagområder og organisationer, ikke bare rent teknisk, men også hvad angår paratheden til at dele data.

Persistent Idenfiers

KE iværksatte i andet halvår af 2009 tre studier, der skal undersøge, hvorvidt et urn:nbn baseret system vil kunne tilbyde en brugbar arkitektur til at oversætte Persistent Identifiers til elektronisk materiale. Disse studier knytter sig til et bredere projekt med DEFF, SURF, Data Archiving and Networked Services (DANS), nationalbibliotekerne i Tyskland, Finland og Sverige og CNR og FDR fra Italien. Projektet vil analysere de nuværende nationale urn:nbn initiativer, udarbejde retningslinjer for en international harmoniseret persistent identifier struktur og anvise en roadmap for at opnå de mulige fordele. Studier og projekter forventes afsluttet i 2010.

Arbejdsgrupper

I 2009 har der været nedsat følgende arbejdsgrupper:

  • Open Access
  • Primary Research Data
  • Interoperability of Digital Repositories
  • Virtual Research Environments
  • Licensing
  • Libraries in the Digital Age

Knowledge Exchange Office (KEO)

Pr. 1. februar 2009 er KEO blevet udvidet med en halvtidsansat koordinator. Koordinatoren er fysisk placeret hos SURFfoundation i Utrecht, Holland.

 

Regnskab

Samlet regnskab 2009

kr.

FL-bevilling

20.500.000

Videreført 2008

-

Tilbageført 2009

1.082.685

Samlet bevilling

21.582.685

 
Omkostninger programområder  
Arkitektur & Middleware 

1.702.000

Informationsforsyning 

1.092.000

Mødet med Brugeren 

972.000

Nye Institutioner (inkl. licenser til UVM-området på 800.000) 


2.591.500

Kontrakter 

1.336.000

Databrønd 

1.000.000

Uden for programområder 

4.018.185

Omkostninger programområder i alt 

12.711.685

 
Omkostninger drift  
Knowledge Exchange 

400.000

Andre omkostninger (konferencer, rejser, publikationer m.m.) 

971.000

Overhead til BM 

2.000.000

Sekretariat 

5.500.000

Omkostninger drift i alt 

8.871.000

 
Omkostninger i alt 

21.582.685

 
Til videreførsel til 2010 

0

Licensomsætning pr. år i mio. kr.

Graf over licensomsætning pr. år

Udvikling af antal licenser og institutioner

Graf over udvikling af antal licenser og institutioner

I 2009 var den samlede finanslovsbevilling på kr. 20,5 mio., hvoraf ca. halvdelen var en tilskudsbevilling. Licensvirksomheden er på en særskilt konto og er udgiftsneutral. Derudover var der i 2009 tilgang af ca. kr. 1 mio., som var tilbageførsler fra projekter, der ikke brugte alle de tilsagnsførte midler. Den samlede bevilling blev hermed ca. kr. 21,5 mio.

Tilskudsbevillingen er placeret under § 21.31.05. Disse midler er alle anvendt på tilskud til projekter. Tilskuddene er fordelt af styregruppen på baggrund af ansøgninger fra primært programgrupperne.

Under "Kontrakter" er indeholdt udgifter til driftskontrakter, som DEFF har indgået på vegne af bibliotekerne. Det er blandt andet drift af Den Danske Forskningsdatabase og en login-service. Under "Uden for programområder" er blandt andet indeholdt udgifter til Lime Guild rapporten "The Future of Research and the Research Library", udgifter til strategiarbejdet samt en teknisk reservering af ca. kr. 1,5 mio. til DEFF-arbejdet i 2010.

 

Organisering

Koordinationsudvalget for DEFF

  • Afdelingschef Steen Kyed, Kulturministeriet (KUM) (formand)
  • Kontorchef Katrine Tarp, Kulturministeriet (KUM)
  • Vicedirektør Hans Müller Pedersen, Forsknings- og Innovationsstyrelsen (VTU)
  • Specialkonsulent Peter Uffe Meier, Forsknings- og Innovationsstyrelsen (VTU)
  • Styrelseschef Lars Mortensen, Undervisningsministeriet (UVM) (udtrådt efteråret 2009)
  • Fuldmægtig Mads Mikkelsen, Undervisningsministeriet (UVM)  

DEFF-ansvarlig

Foto af Bo Öhrström

Vicedirektør Bo Öhrström, Styrelsen for Bibliotek og Medier 

Organisationsdiagram

Styregruppen for DEFF

  • Adm. direktør Mai Buch, Competencehouse (formand) (1)
  • Direktør Annette Winkel Schwarz, DTU VITIS (2)
  • Biblioteksleder Peter Rubeck Olesen, University College Nordjylland (3)
  • Direktør Svend Larsen, Statsbiblioteket (4)
  • Vicedirektør Birte Christensen-Dalsgaard, Det Kongelige Bibliotek (5)
  • Rektor Lis Randa, Erhvervsakademi Dania (6)
  • Lektor Knud Holch Andersen, Thisted Gymnasium (7)
  • Dekan Carsten Riis, Aarhus Universitet, Det Teologiske Fakultet (8)
  • Overbibliotekar Niels-Henrik Gylstorff, Aalborg Universitetsbibliotek (9)
  • Direktør Jens Thorhauge, Styrelsen for Bibliotek og Medier (10)

Foto af Mai Buch Foto af Annette Winkel Schwarz Foto af Peter Rubeck Olesen
Foto af Svend Larsen Foto af Birte Christensen-Dalsgaard Foto af Lis Randa
Foto af Knud Holch Andersen Foto af Carsten Riis Foto af Niels-Henrik Gylstorff
Foto af Jens Thorhauge    

 

Programgrupper

Arkitektur og Middleware

Arne Sørensen, Statsbiblioteket (formand)

Christian Tønsberg, Danmarks Tekniske Informationscenter

Ole Michaelsen, Københavns Tekniske Bibliotek

Kasper Løvschall, Aalborg Universitetsbibliotek

Ingelise Stæhr, Syddansk Universitetsbibliotek

Peder Lærke Nielsen, CBS Bibliotek

Claus Vesterager Pedersen, Roskilde Universitetsbibliotek

Christian Vandel, Det Kongelige Bibliotek

Bo Öhrström, Styrelsen for Bibliotek og Medier

Jakob Heide Petersen, Styrelsen for Bibliotek og Medier

Informationsforsyning

Mogens Sandfær, Danmarks Tekniske Informationscenter (formand)

Niels Jørgen Blaabjerg, Aalborg Universitetsbibliotek

Anna Mette Morthorst, ASB Biblioteket, Aarhus Universitet

Claus Vesterager Pedersen, Roskilde Universitetsbibliotek

Ingelise Stæhr, Syddansk Universitetsbibliotek

Lars Nondal, CBS Bibliotek

Alfred Heller, Danmarks Tekniske Informationscenter

Karin Lodberg, VIA University College

Ellen V. Knudsen, Statsbiblioteket

Mikael Elbæk, Danmarks Tekniske Informationscenter

Jørgen Madsen, Det Kongelige Bibliotek (udtrådt medio 2009)

Lise Mikkelsen, DEFF-sekretariatet

Jakob Nedergaard Mortensen, DEFF-sekretariatet

Mødet med Brugeren

Tina Pipa, Københavns Universitets Bibliotek, Fakultetsbibliotek for Samfundsvidenskab (formand)

Thomas Vibjerg Hansen, Aalborg Universitetsbibliotek

Karen Harbo, ASB Biblioteket, Aarhus Universitet

Kurt Mathiesen, CBS Bibliotek

Gitte Andersen, Danmarks Tekniske Informationscenter

Birgit Brink Lund, Tietgen Business School

Gitte Petersen, Det Kongelige Bibliotek

Tonny Skovgård Jensen, Statsbiblioteket

Anne Sandfær, DEFF-sekretariatet

Nye Institutioner

Mai Aggerbeck, VIA University College, Holstebro (formand)

Gitte Gjøde, Ingeniørhøjskolen, Århus

Thomas Kjær, University College Nordjylland

Lars Kofod-Jensen, Professionshøjskolen Metropol

Lis Faurholt, University College Syd

Bente Thorup Andersen, University College Nordjylland

Niels Hasselgaard Jensenius, Det Administrative Bibliotek

Niels Jørgen Blaabjerg, Aalborg Universitetsbibliotek

Else Marie Andersen, Thisted Gymnasium & HF

Susanne Hillersborg, Social- og Sundhedsskolen i Randers

Susanne Nielsen, Uddannelsescenter Holstebro

Annette Grube Lorentzen, IBC Kolding

Ole Wøide, VUC Nordjylland

Dorte Birkegaard Thuesen, DEFF-licenssekretariatet

Jakob Nedergaard Mortensen, DEFF-sekretariatet

 

Licensgrupper

Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker, LUB

Karin Lodberg, VIA University College (formand)

Lisbeth Andersen, Hasseris Gymnasium

Merethe Bloch Stein, Espergærde Gymnasium & HF

Helle Behrens Eriksen, Køge Handelsskole

Birgitta Vikström, Professionshøjskolen Metropol

Peter Hald, Københavns Tekniske Bibliotek

Benedicte Kirkegaard (observatør), Gentofte Bibliotekerne

Kristine Hinrichsen, University College Nordjylland

Connie Kjærgaard, Syddansk Erhvervsskole, Biblioteket Odense

Birgitte Sass (suppl.), University College Sjælland

Lone Hansen (suppl.), University College Nordjylland

Annette Grube Lorentzen (suppl.), IBC Kolding

Helena Ekelund (suppl.), Handelsskolen København Nord

Susanne Nielsen (suppl.), Uddannelsescenter Holstebro

Kirsten Due, DEFF-licenssekretariatet

Dorte Thuesen, DEFF-licenssekretariatet

Licensgruppen for Universiteter og Forskningsinstitutioner, LUF

Anna Mette Morthorst, ASB Biblioteket, Aarhus Universiteter (formand)

Anette Schneider, Danmarks Tekniske Informationscenter

Barbara Melchior, Det Kongelige Bibliotek

Birgit Brejnebøl, CBS Bibliotek

Jette Fugl, Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultetsbiblioteket

Lene Stampe Mortensen, Roskilde Universitetsbibliotek

Lone Madsen, Syddansk Universitetsbibliotek

Lone R. Katberg, Aalborg Universitetsbibliotek

Marianne Vadgaard Christensen, Statsbiblioteket

Susanne Preusse, Danmarks Tekniske Informationscenter

Anne Marie L. Danielsen, VIA University College. Campus Horsens. Biblioteket

Ilse Schødt, Danske Regioner

Karsten Roos, Kunstakademiets Arkitektskoles Bibliotek

Kirsten Bisgaard, Forsvarets Bibliotek

Sofie Wodschow, Det Administrative Bibliotek

Hanne Christensen (suppl.), Danske Regioner

Lotte Jørgensen, DEFF-licenssekretariatet

Janne Vendt, DEFF-licenssekretariatet

 

Medarbejdere i sekretariatet

DEFF-sekretariatet

Sekretariatschef René Olesen

International konsulent Anne Sandfær

Specialkonsulent Lise Mikkelsen

Konsulent Jakob Nedergaard Mortensen

Kontorfuldmægtig Lotte Pantawapirom

DEFF-licenssekretariatet

Sekretariatschef Kirsten Due

Konsulent Lotte Eivor Jørgensen

Konsulent Dorte Birkegaard Thuesen

Konsulent Poul Reinholdt Nielsen

Konsulent Susanne Christoffersen

Sekretariats- og regnskabsmedarbejder Kristina Kierkegaard

Kommunikation

Kommunikationschef Anna Rasch

Denne side er Hele publikationen med grafik til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010