Aktiviteter i DEFF 2009

2009 var et aktivt og udbytterigt år for DEFF-samarbejdet. Der kom en ny styregruppe med en ny formand - Mai Buch, direktør i Competencehouse – og en række nye medlemmer. De almene gymnasier, VUC’erne og Social- og Sundhedsskolerne – knap 165 institutioner – blev pr. 1. januar en del af DEFF-samarbejdet. Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB) og Licensgruppen for Universiteter og Forskningsinstitutioner (LUF) samt de fire programgrupper bibeholdt deres høje aktivitets- og ambitionsniveau og har initieret en række spændende projekter og aktiviteter.

DEFF-sekretariatet

Styregruppen har i sin første tid særligt fokuseret på udarbejdelsen af en ny strategi for DEFF. Et væsentligt input til strategiarbejdet har været rapporten The Future of Research and the Research Library, som i 2009 er blevet udarbejdet for DEFF af Hans Siggaard Jensen, DPU-professor og medejer af konsulentvirksomheden The Lime Guild. Rapporten giver flere bud på scenarier for fremtidens biblioteksbetjening af forskere.

Styregruppens strategiarbejde ventes tilendebragt i løbet af 2010. Dernæst har styregruppen især fokuseret på at lade programgrupperne realisere deres strategi- og handlingsplaner så gnidningsløst som muligt.

Sekretariatet har deltaget i en række ressourcekrævende aktiviteter. Blandt flere har DEFF varetaget formands- og sekretærfunktionen for Open Access-udvalget. Dette udvalg skal i 2010 planlægge og gennemføre den danske implementering af EU’s Ministerråds konklusioner omkring videnskabelig information i den digitale tidsalder. Den australske økonomiprofessor John Houghton har med sin af DEFF bestilte rapport Costs and Benefits of Alternative Publishing Models: Denmark leveret et grundigt videnskabeligt belæg for en aktiv Open Access politik. Derudover har arbejdet med en national databrønd for e-bøger og e-tidsskrifter været højt prioriteret. Ligeledes har sekretariatet varetaget en række opgaver i forhold til den bibliometriske forskningsindikator.

Internationalt er DEFF partner i Knowledge Exchange (KE). Andre partnere er tyske Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), hollandske SURFfoundation samt britiske Joint Information Systems Committee (JISC). KE’s nye organisationsstruktur med kun én ledelsesrepræsentant fra hvert af partnerlandene i KE-styregruppen har virket upåklageligt og gjort samarbejdet mere beslutningsdygtigt og fleksibelt.

Om selve projektarbejdet i programgrupperne vil yderligere fremgå i beretningens følgende afsnit. Udviklingen i projekter af særlig væsentlig karakter som DanBib og dets kobling til det globale katalogiserings- og bestillingssystem Worldcat, fælles Electronic Ressource Management System (ERMS) samt adgangsstyringsprojektet Where Are You From (WAYF) vil ligeledes blive uddybet nedenfor.

DEFF-licenssekretariatet

En væsentlig begivenhed i 2009 var også her gymnasiernes, VUC’ernes samt SOSU-skolernes indlemmelse i DEFF. Licenssekretariatet har leveret en licenspakke til de nye medlemmer samt inddraget medlemmer herfra i Licensgruppen for Uddannelsesbiblioteker (LUB). Der er desuden leveret sekretariatsbistand til udarbejdelsen af et forprojekt om en fælles teknisk platform, herunder bibliotekssystem til gymnasiesektoren.

Af andre markante begivenheder afholdt licenssekretariatet for første gang DEFF Online i 2009 – et endagsseminar for DEFF-medlemmer. Ni forlag præsenterede deres produkter, og dagen var en succes med sine godt 70 deltagere. Seminariet vil blive gentaget i 2010. 2009 var også året, hvor faktureringen af licenser til alle deltagende institutioner blev omlagt, således at faktureringen nu sker to gange årligt via den videreudviklede licensdatabase. Licenssamarbejdet med LUB og LUF har ligeledes været frugtbart, hvilket sidst på året mundede ud i en fælles servicedeklaration.

 

Denne side er kapitel 4 af 18 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2009/index.htm
© 2010