Programgruppen: Arkitektur & Middleware

Aktiviteter

Formand Arne Sørensen 
Formand Arne Sørensen

Programgruppens hovedopgaver er at opbygge en IT-arkitektur, der sikrer en sammenhængende dansk IT-infrastruktur for bibliotekerne i almindelighed og forskningsbibliotekerne i særdeleshed, at sikre en arkitektur der indgår i en sammenhængende dansk arkitektur for moderne borger- og brugerservices og effektiv digital forvaltning samt at støtte etablering af egentlige fælles komponenter og fælles driftsløsninger for bibliotekerne.

Områdets handlingsplan er opdelt i fem indsatsområder:

  • Forenkling og konsolidering i nationale fællesskaber
  • Arkitektur og grænseflader for ”Integrated Search”
  • Bruger- og adgangsstyring
  • Biblioteket i det digitale Danmark
  • Forretningsprocesser

Som en fælles aktivitet har mange af programgruppens medlemmer deltaget i IT- og Telestyrelsens IT-arkitekturkonference i april 2008.

Der har været syv aktive projekter i 2008. Heraf er tre projekter afsluttet i løbet af året:

Danbib som ægte fælles katalog

Projektet har udarbejdet en model som i sin yderste konsekvens kan betyde en radikal omlægning af det workflow, der i dag anvendes til katalogisering af fysisk materiale. Grundidéen er at understøtte en dynamisk proces, hvor posterne i fælleskatalogen til enhver tid er opdateret til et ideelt kvalitetsniveau, og hvor de enkelte biblioteker kan koble deres lokale udgaver af posten på fællesposten, således at fælles opdatering automatisk udbredes overalt i en automatisk proces. Formålet er således både en kvalitetsforbedring og en effektivisering. Projektet har haft rigtig mange interessenter med ca. 50 deltagere involveret i den centrale workshop.

Til trods for at projektet vedrører et af de traditionelle områder og stiller spørgsmålstegn ved tidligere tiders dyder og kvalitetsnormer på området, blev projektets anbefaling alligevel at gå videre med et egentligt implementeringsprojekt. Opbakning hertil skal så Arkitektur og for hIntegrated Searchh vise om det lykkes at komme helt i mål med omlægningen. Implementeringsprojektet vil blive gennemført i 2009.

Danske Biblioteker i Worldcat

Projektet har to formål: For det første at forbedre grundlaget for genbrugskatalogisering gennem adgang til Worldcat, der er verdens største katalog over fysisk biblioteksmateriale, og for det andet at udstille danske bibliotekers materiale mere systematisk i Worldcat og dermed fremme det internationale udlån fra danske biblioteker. Projektet er således i familie med Danbib som ægte fælles katalog, men i modsætning til dette ændrer Worldcat-projektet ikke ved de gængse arbejdsgange på bibliotekerne. Opbakningen omkring projektet har derfor været helt entydig. Også for dette projekt skal der ske en implementeringsopfølgning i 2009, hvor de kørte forsøg afløses af en egentlig fuld drift.

Forundersøgelse af forretnings- og aftalemodeller for services

Formålet med projektet var at undersøge bibliotekssektorens behov for fælles retningslinjer for forretnings- og aftalemodeller omkring det at udbyde og aftage forskellige typer af services. Der var tale om en forundersøgelse via en kvalitativ interviewrunde hos forskellige relevante biblioteker og indhentning af inspiration fra andre offentlige og private organisationer. Projektet konkluderede at udarbejdelse af egentlige business cases (og modeller herfor) ligger uden for programgruppens arbejdsfelt, og snarere i ledelserne og generel forretningsudvikling for biblioteker. Projektets anbefaling er udarbejdelse af en DEFF-standardkontrakt, der kan bruges på tværs af biblioteker, når der skal indgås aftaler med interne eller eksterne aftagere. Der er pt. ikke planlagt nogen opfølgning på projektet.

Andre initiativer

Programgruppen har fortsat en væsentlig andel i det nationale projekt om bruger- og adgangsstyring, som nu organiseres i www.wayf.dk. Det sker dels via væsentlige roller i styregruppen for dette fællesministerielle initiativ, dels ved at der gennemføres støttende og udnyttende projekter som det igangværende projekt: Tilknytning af kommercielle bibliotekstjenester til Wayf.

Sammenfattende har programgruppen taget initiativer, som er væsentlige for yderligere samarbejde og konsolidering blandt forskningsbibliotekerne. I mange tilfælde er sektoren dog præget af traditioner og institutionsegoisme, som gør betingelserne for egentlig etablering af fællesløsninger særdeles vanskelige. I perioden er der dog set andre initiativer der arbejder i retning af fælles systemer og konsolidering. Det gælder f.eks. anbefalingerne i Danske Universiteters rapport om biblioteker og i initiativet bag Statens IT som begge så dagens lys i 2008.

Læs mere på https://infoshare.dtv.dk/twiki/bin/view/ ArkitekturMiddleware/WebHome

 

Denne side er kapitel 8 af 19 til publikationen "Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek. Beretning 2008".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/deff/beretning_2008/index.htm
© 2009