Kultur er for alle - også unge

Unge-projektmodningen

Børnekulturens Netværk arbejder i 2009 målrettet på at udvide deres målgruppe til også at omfatte unge. Netværket har iværksat en unge-projektmodning til dette formål og vil i slutningen af året fremvise projektmodningens resultater for kulturministeren og Kulturministeriet. Resultaterne bliver formidlet gennem en rapport, som dokumenterer en række tendenser blandt unge, best practice eksempler på ungeprojekter samt giver en række anbefalinger til, hvordan Netværket kan bidrage til at fremme dialog, udvikling og nytænkning på området.

Hvorfor er det vigtigt, at unge som målgruppe støttes i deres kulturelle udvikling? Et væsentligt svar herpå er den vekselvirkning, som foregår mellem samfundet og dets unge borgere. Samfundet er med til at skabe de unge, men samtidig er de unge også med til at skabe samfundet. Og netop unge er en målgruppe, som i højere grad end andre aldersgrupper har modet til at eksperimentere og tage nye trends til sig. Derfor er det vigtigt, at samfundet også er gearet til at udfolde og udvikle den kultur, som skabes for, med og af unge.

De unge og kunsten og kulturen i EU

Sverige har med deres nuværende formandskab valgt at gøre børn og unges kreativitet til et hovedspørgsmål på kultur- og medieområdet. Valget falder godt i tråd med interessen og fokus i de fleste EU medlemslande og den agenda for EU’s kultursamarbejde, som kulturministrene har vedtaget for årene 2007-2010. EU-kom-missionen har igangsat ekspert- og arbejdsgrupper, som skal komme med anbefalinger i forhold til kunst og kultur for, med og af børn og unge. Derfor bliver gode idéer og best practice på dette felt opsporet, iværksat og udvekslet. 

Fotograf Niels Lund Pedersen: Kvinde og dreng på bibliotek 

Handlinger 

  • Vi yder støtte til folkebibliotekers udviklingsprojekter inden for ungeområdet
  • Vi laver efteruddannelsestilbud for skole- og folkebibliotekarer
  • Børnekulturens Netværk er i færd med en projektmodning om kultur for unge
  • Børnekulturens Netværk deltager i en EU-arbejdsgruppe om kunst og kultur i skolen, hvor også kultur for unge bliver drøftet 

Fotograf Niels Lund Pedersen: Unge mennesker på bibliotek

Links

Børnekulturportalen og Børnekulturens Netværk: www.boernogkultur.dk

Børnekulturportalen Unge og Kultur: www.boernogkultur.dk/section3/nyheder-og-debat/temaer_og_fokus/ungekultur.html

Børnekulturens Netværk: www.boernogkultur.dk/section1/ungekultur_2009.html

EU og de unge: www.se2009.eu/en/the_presidency/about_the_eu/education_youth_and_culture

 

Denne side er kapitel 9 af 15 til publikationen "Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/beretning_ledermoede/2009/index.htm
© 2010