Fra lektiecaféer til medborgercentre

I vidensamfundet er det vigtigere end nogensinde, at alle får en uddannelse, men halvdelen af de unge med en anden etnisk baggrund end dansk læser for dårligt til at det er muligt.

Derfor har Bibliotek og Medier over de sidste tre år bevilget mere end 3,5 mio. kr. til at oprette lektiehjælp på bibliotekerne. Integrationsministeriet har ydet penge til en pulje, og BiblioteksCenter for Integration har givet råd og vejledning til at komme i gang. Projektet er blevet en synlig succes. I alt har 129 folke- eller skolebiblioteker fået tilskud, og de fleste fortsætter lektiehjælpen efter projektperioden.

Projektet er et eksempel på, at det i et godt partnerskab med en enkel model og begrænsede økonomiske midler er muligt for mange biblioteker at yde en indsats, der både fremmer oplysning, uddannelse og integration.

For at nå flere af de større drenge støtter Bibliotek og Medier sammen med Integrationsministeriet og Undervisningsministeriet også udviklingen af en online lektiecafé, som BiblioteksCenter for Integration er tovholder på.

Bibliotekerne har imidlertid flere tilbud, der støtter integration. De spænder fra hjælp til at forstå henvendelser fra offentlige myndigheder til at bruge informationsteknologiens mange muligheder. Erfaring og forskning viser, at bibliotekerne sammen med lokale partnere mere effektivt er i stand til at nå beboere i udsatte boligområder, hvis tilbuddene koordineres, og at beboerne får større udbytte af tilbuddene, hvis de selv har en indflydelse på dem. Idéen er at hjælpe beboerne til at blive kompetente og selvhjulpne medborgere. Den måde at arbejde på støtter Bibliotek og Medier gennem tilskud til oprettelse af medborgercentre i udsatte boligområder.  

Fotograf Niels Lund Pedersen: Dreng og kvinde på bibliotek 

Handlinger

  • Vi arbejder for at udbrede medborgercentre til flere socialt udsatte boligområder og støtter allerede syv nye centre: på Nørrebro og i Solvang (København), i Fredericia, Helsingør, Aalborg, Albertslund og Hasle (Århus)

  • Vi arbejder sammen med KVINFO, og vores fælles fotoudstilling, Den usynlige succes, turnerer i 2009 og 2010 på folkebiblioteker rundt om i landet

  • Vi arbejder på at indgå en ny samarbejdsaftale med Integrationsministeriet omkring bibliotekernes rolle som kulturmødesteder samt centre for empowerment og læring

  • Vi støtter sammen med Integrationsministeriet og Undervisningsministeriet udviklingen af lektiehjælp på nettet, Lektier Online, som begynder udrulningen i februar 2010 

Fotograf Niels Lund Pedersen: Mennesker på bibliotek

Links

Integration og medborgercentre: www.bibliotekogmedier.dk/biblioteksomraadet/fokusomraader/integration

Lektiecaféer: www.statsbiblioteket.dk/sbci/videncenter/lektiecafe/lektiecafe

Den usynlige succes: www.kvinfo.dk/side/539

Lektier Online: www.statsbiblioteket.dk/lektier-online

 

Denne side er kapitel 6 af 15 til publikationen "Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/beretning_ledermoede/2009/index.htm
© 2010