Nøgletal der taler ...

Folkebiblioteker

Stadig flest bøger: Bogen er stadig det centrale på folkebibliotekerne og udgør 83 % af bibliotekernes materiale og 66 % af udlånet.

Populært kulturtilbud: Med 34 mio. fysiske besøgende i 2008 er folkebibliotekerne et af de mest benyttede offentlige kulturtilbud. Endvidere havde folkebibliotekerne og bibliotek.dk 23.9 mio. besøg på deres hjemmesider i 2008.

Udlån af fysiske materialer: Udlånet ekskl. fornyelser er faldet med 1,7 % fra 2007 til 2008.

Elektroniske tjenester: Flere og flere bruger folkebiblioteket via computeren hjemmefra, både til at forny og til at benytte de elektroniske tilbud på nettet. Antallet af download steg med 27 % fra 2007 til 2008.

Brugerundervisning: Antallet af undervisningstimer er steget med 18 % fra 2007 til 2008.

Interurbanlån: Er steget med 4,1 % i forhold til 2007.

Biblioteksbarometret: 45 folkebiblioteker har lektiecaféer, 38 en profil på Facebook, 35 anvender RFID, 34 agter at gøre det, 79 anvender e-mail, og af disse har 60 folkebiblioteker taget SMS i brug.

Forsknings- og uddannelsesbiblioteker

Udlån: Udlån af fysiske materialer er faldet med 4,2 % i forhold til 2007.

Udlånstallene for 2008 viser, at VIA University College har det tredjestørste udlån af alle forskningsbibliotekerne, kun overhalet af de to store nationalbiblioteker.

Brug af elektroniske tjenester: På forskningsbibliotekerne har de digitale tilbud overhalet bøgerne. Antallet af download er steget i 2008 til 13 mio. og udgør nu totredjedel af det samlede udlån.

Flere besøgende: 2,6 % stigning i antallet af besøgende på de større forskningsbiblioteker.

Interurbanlån: Viser i forhold til 2007 en betragtelig stigning på 9 %. 77 % af interurbanudlånet er til folkebibliotekerne.

Projekter: Forskningsbibliotekerne har påtaget sig flere nye opgaver og projekter, såsom digitalisering og forskningsregistrering.

Fotograf Tobias Toyberg: Mand udvælger bøger på bibliotek  

Handlinger 

  • Vi fornyer vores statistik. Gennem Biblioteksbarometret er en ny form for indsamling af statistik udviklet med det formål hurtigt at afspejle nye aktiviteter på folkebibliotekerne

  • Vi videreudvikler i 2010 Biblioteksbarometret til også at inkludere forskningsbibliotekerne

  • Vi stiller benchmark-redskab for bibliotekerne til rådighed i vores Sammenlignende Bibliotek Statistik (SBS)

  • Vi samarbejder med folkebibliotekerne om at videreudvikle KPIIndex til at omfatte nye modeller for målinger af folkebibliotekernes aktiviteter på nettet, f.eks. brugen af blogs, Facebook, Twitter mfl.

  • Vi samarbejder med Danmarks Statistik. På sigt betyder det, at vi indgår i et samarbejde med Danmarks Statistik om indsamlingen, bearbejdningen og publiceringen af folke- og forskningsbiblioteksstatistikken 

Fotograf Tobias Toyberg: Mennesker i biblioteksmiljø

Links

Biblioteksstatistik: www.bibliotekogmedier.dk/statistik/biblioteksstatistik

Sammenlignende Bibliotek Statistik: sbs.bs.dk

Biblioteksbarometret: www.bibliotekogmedier.dk/statistik/biblioteksstatistik/biblioteksbarometret

KPI Index: bib.kpiindex.dk

 

Denne side er kapitel 4 af 15 til publikationen "Beretning 2009".

Publikationen kan findes på adressen http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/andre_publikationer/beretning_ledermoede/2009/index.htm
© 2010