Rødland Hede - landskab med marker

 
Rødland Hede byder takket være en tidlig fredning af området på et af de flotteste eksempler på velbevarede jernaldermarker, man kan finde i Danmark. Markerne stammer fra bronze- og jernalderen (600 f.Kr.-200 e.Kr). Det er de mange små markskel af sten og jord, der  røber områdets oldgamle historie, da de stadig står tydeligt i hedelandskabet.

Oplev ved Rødland Hede

  • Jernalderagrene. De første små marker i området blev etableret allerede i den sene bronzealder – omkring år 600 f.Kr. Gennem jernalderen kom marksystemerne til at dække mere end 100 hektar af området. Der er flere steder stor forskel på markernes størrelse, der varierer fra 30x40 meter til 150x150 meter. I jernalderen var især byg og hvede populære afgrøder.
  • Jord- og stenvolde. Uden de jord- og stenvolde, der er opstået i markskellene, havde det været så godt som umuligt at spore de gamle marker. Jordvoldene, der måler op til 0,5 meter i højden, er opstået ved, at man har slæbt sten og affald fra markerne til side, så der gennem årene er opstået mere og mere tydelige markskel.
  • Gravhøje fra bronzealderen. I området ved Fosdal Plantage kan man også finde mange af de gravhøje, der har undgået bondens plov og stadig står tilbage i landskabet. De fleste gravhøje stammer sandsynligvis fra bronzealderen (1700-500 f.Kr.), hvor det var tradition, at vigtige personer fik oprettet en høj af græstørv over graven. I og omkring Fosdal Plantage er der over 30 gravhøje.
  • Den mystiske bautasten. Knap 500 meter vest for de mange markanlæg står en 1,6 meter høj bautasten, der er blevet rejst engang for længe siden. Da stenen hverken har runer, helleristninger eller andre kendetegn, ved man ikke, hvorfor denne sten er blevet rejst. Men arkæologer mener, at den kan have været af rituel betydning.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Rødland Hede ligger ved Fosdal Plantage mellem Fjerritslev og Brovst. Der er en P-plads ved Hjortdalvej, hvorfra man kan gå gennem bøgeskoven til heden med de flotte oldtidsagre. Nærmeste adresse er Hjortdalvej, 9460 Brovst.

Kort over området