Hvisselhøj - jættestue

Udefra ligner Hvisselhøj en ganske almindelig jættestue, som man kender det fra andre steder i landet. En græsklædt gravhøj, hvor en stensat indgang fører ind i jættestuens gravkammer. Men når man først kommer ind i gravkammeret ved Hvisselhøj, viser det sig, at den mere end 5200 år gamle jættestue fra bondestenalderen ikke blot har ét, men hele tre gravkamre. Som det eneste sted i Danmark kan man besøge en jættestue med et hovedkammer og to bikamre, der har forbindelse ned til den sydlige del af Europa.

OPLEV VED HVISSELHØJ

  • Se ingeniørkunst i verdensklasse. Hundreder af år før, ægypterne byggede Pyramiderne, opførtes i Danmark tusindvis af stendysser og jættestuer. Storstensgravene er bygget med lag af sten, ler, flint og jord, der skulle lede regnvandet væk fra gravkammeret. I Hvisselhøj kan man få et indblik i stenalder-ingeniørernes komplicerede arbejde.
  • Oplev fortidens grave. Ved Hvisselhøj er der mulighed for at gå en tur i det spektakulære landskab og blandt andet besøge den nærliggende gravhøj Blushøj.
  • Nordeuropas ældste mure. Inde i gravkammeret ses mellem de store bæresten små sandstensfliser lagt lag på lag oven på hinanden som en mur, der forbinder mellemrummet mellem bærestenene. Disse tørmure er blandt Europas ældste murerhåndværk.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Hvisselhøj ligger på sidevejen Alsbjergvej mellem Aggersundvej og Attrupvej sydvest for Brovst.

Nærmeste adresse er: Alsbjergvej 14, 9460 Brovst

Kort over Hvisselhøj