Gl. Lejre - haller og gravmonumenter

 
Er Gl. Lejre ved Roskilde Danmarks riges vugge? Ifølge de danske middelalderkrøniker og islandske sagaer er Lejre det sted, hvor den første danske kongeslægt, skjoldungerne, havde deres kongsgård.

Skjoldungerne og deres berømte hal, Heorot, kendes fra det oldengelske kvad om helten Beowulf. 

På bakkerne vest for landsbyen er der fundet store haller, der hører til blandt de største bygninger fra Danmarks oldtid. Monumentale gravhøje og skibssætninger øst for landsbyen Gl. Lejre og Lejre Å er synlige levn i landskabet. Meget peger på, at Lejre var et kongesæde i den periode, selv om skjoldungerne forbliver mytiske figurer.

Oplev ved Gl. Lejre

  • Et Kongesæde. Hele området ved Gl. Lejre emmer af sagn og historier om et vigtigt magtcentrum i slutningen af oldtiden. Ifølge de danske middelalderkrøniker og islandske sagaer er Lejre det sted, hvor den første danske kongeslægt, Skjoldungerne havde deres kongsgård.
  • Lejregård. Arkæologiske udgravninger viser, at Lejre var et betydningsfuldt sted i sen jernalder og vikingetid (500-1000 e.Kr.). Man kan gå rundt på området mellem de udgravede bygninger. De er markeret med græstørvsvolde, så man kan få en fornemmelse af deres størrelse.
  • Harald Hildetandshøj. Når man kommer ind i Gl. Lejre fra nord (fra Gevninge) åbner monumenternes landskab sig på begge sider af vejen. Til højre (mod vest) ser man den nu frilagte Harald Hildetands høj. Ifølge sagnet er den sidste konge af Skjoldunge slægten, nemlig Harald Hildetand gravlagt her. Det er ikke korrekt, for højen er en langdysse, som er bygget 5000 år, før Lejre kongernes storheds tid.
  • Grydehøj. Højt på bakkerne mod øst knejser Hyldehøj, Ravnshøj og Grydehøj. I Grydehøj fandtes en fyrstegrav fra omkring år 650. Selvom den døde var brændt fandtes små guldtråde, der viser at den døde var iklædt en dragt af guldindvirket stof.
  • Skibssætningerne. Ved Grydehøj ligger også resterne af en meget stor skibssætning. Den har oprindelig været næsten 100 m lang og udgjort den ene af 4 oprindelige skibssætninger på stedet.
  • Mysselhøj. Mysselhøj ligger vest for både den moderne landsby og den store Lejregård bebyggelse. Fra Mysselhøj er der en fantastisk udsigt over landskabet.
  • Download folder med kort over området her.
Opdateret 04. februar 2020

FIND VEJ

Gl. Lejre ligger syd for Roskilde. I landsbyen ligger Lejre Museum med udstillinger om fundene fra området. Fra parkeringspladsen ved museet kan man både gå op til Skibssætningerne og Grydehøj mod øst og bebyggelsen og Mysselhøj mod vest. Få en folder med kort på museet, så du kan følge monumentstien rundt i området.

Alle markerede monumenter ligger på statens arealer med offentlig adgang. Det fremgår af kortet, hvor der er private arealer uden adgang.

Kort over Lejre