Fyrkat - borg

 
I bunden af Mariager fjord i den smukke Onsild Ådal ligger et af Danmarks mest storslåede fortidsminder. Vikingeborgen Fyrkat er bygget omkring år 980 af kong Harald Blåtand, der ifølge Jelling stenen samlede riget. Borgen har været et storslået bygningsværk med volde, voldgrav, 16 store træhuse og flere mindre bygninger, men den eksisterede kun kort tid.

Oplev ved Fyrkat

  • Kontrol over landskabet. Placeringen af en stor borg i Onsild Ådal har ikke været et tilfældigt valg for vikingerne. I vikingetiden har det sandsynligvis været muligt at sejle fra Kattegat og helt ind til borgen – måske skulle de lavbundede skibe trækkes det sidste stykke. Fyrkat ligger desuden på et overgangssted, hvor rejsende på den nord-syd gående Hærvej gennem Jylland har skullet passere.
  • Borgens grave. Udenfor ringborgen findes en lille gravplads med 30 grave. I gravene fandtes både mænd, kvinder og børn begravet, så borgen har ikke kun været beboet af soldater. Gravene er markeret som små tuer.
  • Symmetri og stram arkitektur. Fyrkat er anlagt efter et meget strengt geometrisk mønster. Borgpladsen er delt op i fire lige store karréer og i hver af de fire karréer har ligget fire ens huse omkring en kvadratisk gårdsplads.
  • Borgens hus rekonstrueret. Udenfor ringborgen er bygget et hus, som er en kopi af de huse, man mener, har ligget i borgen. Huset er 214 m2 stort og har en hal i midten med et langt ildsted. Man kan gå ind i huset og forestille sig de mange mennesker, der kan have været forsamlet her.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Fyrkat ligger ved Fyrkatvej, 9500 Hobro.

Ved siden af borgen ligger en gammel Møllegård, der bl.a. rummer en café. Ved siden af Møllegården er en parkeringsplads. Herfra går man ind gennem Møllegårdens vognport, skråt over gårdspladsen og videre op af en sti til borgen.

Fyrkat ejes af Nationalmuseet og plejes af Mariagerfjord Kommune. Nordjyllands Historiske Museum står for formidlingen af borgen.

Kort over Fyrkat