Dejbjerg - offersted

 
Otte km. nordvest for Skjern ligger Dejbjerg Præstegårds Mose. Her fandt man for snart 150 år siden to pragtvogne, der for over 2000 år siden var blevet deponeret i mosen. De gode bevaringsforhold i den våde mose har bevaret vognene så godt, at vi i dag ved meget mere om jernalderens håndværksmæssige kunnen. Men hvorfor, de to vogne endte i mosen, er endnu et mysterium.

Oplev ved Dejbjerg

  • Den hellige mose. Igennem hele forhistorien har moser ofte været anset som hellige. Her har man ofret dyr eller rige gaver til guderne i håb om en god høst, for at undgå sygdom eller måske for at bevare freden. I Præstegårdsmosen har man fundet økser, dolke og lerkar, der viser, at man har lagt ofre i mosen i over 4000 år.
  • Dejbjerg-vognene. Det mest spændende fund, der er gjort i Dejbjerg Præstegårdsmose er to pragtvogne med utallige vogndele og beslag i bronze. Man ved ikke, hvilken funktion disse vogne har haft, men arkæologer regner med, at de har haft en rituel funktion. Vognene er ikke fremstillet til danske forhold, men har sikkert været brugt her.
  • Komplekst håndværk. Man har i nyere tid forsøgt at bygge en lignende vogn med brug af de samme metoder, man brugte i jernalderen. Bronzebeslagene er støbt, jerndelene smedet og trædelene skåret. Kopien findes på museet Dejbjerg Jernalder fem km. fra det originale fundsted, mens en af de originale Dejbjergvogne står udstillet på Nationalmuseet.
  • Mindestenen. I dag er der ikke meget tilbage, der indikerer, at der her tidligere har ligget en mose, der har været brugt til rituelle ofringer og andre religiøse handlinger. Mosen er gravet væk som tørvemose, og stedet er nu en græsmark. Det nøjagtige sted for vognene er markeret med to 'vognstænger' med gyldent beslag. Man kan desuden se den mindesten, der er rejst over fundene af de to vogne, der blev gjort i hhv. 1881 og 1883.
Opdateret 04. februar 2020

Find vej

Nærmeste adresse er Dejbjergvej 21, 6900 Skjern.

Parker langs vejen og følg stien ud over marken til det fredede område, hvor skiltene og mindestenen står.

Kort over området